София. Две от залите в пещера Снежанка, които в момента

...
София. Две от залите в пещера Снежанка, които в момента
Коментари Харесай

Георги Киев, ТД „Купена“: Две от залите в пещера Снежанка, които в момента се ремонтират ще бъдат пуснати в експлоатация през месец януари

София. Две от залите в пещера Снежанка, които сега се ремонтират, ще бъдат пуснати в употреба през месец януари. Това сподели Георги Киев, ръководител на туристическо сдружение „ Купена “ в предаването на Радио „ Фокус “ „ Легенди за България “. „ Пещера Снежанка е открита на 3 януари 1961 година от трима души от град Пещера - Борис Евтимов, Генчо Кочев и Жоро Златарев “, описа той. Киев посочи, че в пещерата има 6 зали - Голямата зала, Вълшебната зала, Залата на виметата, Музикалната зала, Зала на брадите, Залата на срутището. „ В момента се преглеждат 4 зали, защото в две от тях – Музикалната зала и Залата на брадите, направихме ремонт, като от януари ще бъдат пуснати в употреба “, добави той. „ Пещерата е дълга по централната си ос 145 метра, а по всички зали 220 метра. Заема като повърхност 3310 кв. метра. Най-голямата зала е дълга 60 метра, необятна 30. Височината на свода е 10 метра и 30 см. Характерни са образуванията в самата пещера. Затова тя е и една от най-красивите, най-богата на формирания – сталактити, сталакмити и сталактони. Образували са се разнообразни фигури, които хората оприличават на герои от приказки - джуджетата, Снежанка, принцът, папагалът, средновековният палат, старецът, подпрял се на хълбока “, сподели още Георги Киев и добави, че в пещерата туристите могат да видят и дребни езерца.
„ Преди 2500 години тракийското племе беси е обитавало пещерата и е палило огън там. Димът е отишъл към Залата на срутището. Там има примес със сажди. Намерени са доста глинени съдове. Това потвърждава, че самото племе се е занимавало със скотовъдство. Има открити кости от домашни и диви животни. Глинените съдове са правени ръчно. Намерена и бронзова фибула, която е служила за закопчаване на дреха. Намира се в Археологическия музей в София. В Залата на брадите са открити най-вече глинени съдове. Залата се назовава по този начин, защото е покрай повърхността и корените на дърветата от горната страна влизат вътре, черпят влага, оросили са се и наподобяват на бради “, изясни Киев.
„ Температурата в пещера „ Снежанка “ варира сред 7,5 до 9 градуса през летния сезон. Влажността е 100 %. Пребиваването в пещерата е по алейна мрежа. Обиколката на огромна група трае към 40 минути. По-малка група преглежда Снежанка за към 30 минути. Входът е 5 лева за възрастни, 3 лева за възпитаници, студенти и пенсионери, под 7 години – гратис “, сподели Георги Киев.
Той добави, че в пещерата живеят три типа прилепи – огромен и дребен подковонос и огромен нощник. „ Над вратата на входа има процеп, където влизат и излизат. Те идват най-много през октомври и си отпътуват през април “, съобщи Георги Киев. По думите му с всяка минала година броят на прилепите, които идват в пещерата понижава. „ Това е наклонност от международен мащаб. Както изчезват и пчелите, по този начин и прилепите понижават “, изясни той.
Мариела РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР