София. Добре дошли на родна земя! Изказвам най-сърдечна благодарност от

...
София. Добре дошли на родна земя! Изказвам най-сърдечна благодарност от
Коментари Харесай

Военнослужещите от 42-ия военен контингент се завърнаха след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан

София. „ Добре пристигнали на родна земя! Изказвам най-сърдечна признателност от името на висшето военно и политическо управление на Министерството на защитата за сполучливото осъществяване на дилемите. Вие почтено представихте Българската войска в Ислямска република Афганистан “. С тези думи командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави военнослужещите от 42-ия боен контингент, които се завърнаха на 23 юни вечерта в нашата страна след присъединяване в задачата на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата . На летище „ София “ те бяха посрещнати от Калчо Атанасов - шеф на политическия кабинет на министъра на защитата, и от бригаден военачалник Деян Дешков - пълководец на 61-а Стрямска механизирана бригада.

Четиридесет и вторият български боен контингент взе участие в задачата на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне в Афганистан „ Решителна поддръжка ” от март до юни 2021 година Контингентът е със конструкция народен детайл, рота за защита и щабни офицери. В състава му са включени до 120 военнослужещи, които изпълняваха отговорностите си в Кабул и в база „ Летище Баграм “. Основните задания на контингента бяха свързани с денонощната защита на част от вътрешния периметър на база „ Летище Баграм “, както и с носенето на ежедневни денонощни наряди в командния и в базовия действен център. Националният детайл осъществяваше непосредственото командване на целия български боен контингент и контролираше прецизното съблюдаване на вътрешния ред и общоприетите оперативни процедури при осъществяване на поставените задания. Наред с това осигуряваше логистичната и комуникационно-информационната поддръжка на контингента.

Национален пълководец на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков от Военно окръжие - София, помощник-национален пълководец е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а пълководец на ротата за защита – майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 - Карлово.

Днес военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинска академия – София.

Със завръщането на 42-ия боен контингент в нашата страна завърши присъединяване на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната задача на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне в Афганистан. Решение за това беше взето на 15 април тази година на изключително съвещание на Министерския съвет, в подтекста на решението на съдружниците за последователното евакуиране от 1 май 2021 година на контингентите в задачата „ Решителна поддръжка “. То бе признато на изключителната среща на министрите на външните работи и на защитата на страните-членки на НАТО на 14 април 2021 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР