София. До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради

...
София. До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради
Коментари Харесай

Вицепремиерът Корнелия Нинова: До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза

София. До дни ще обявим обезщетителни механизми за бизнеса поради енергийната рецесия. Това съобщи на брифинг след среща с работодатели вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, оповестиха от пресцентъра на министерството .

" Имахме среща с работодателските организации, които обезпечават над 82% от наетите работни места в България, 86% от брутната добавена стойност и над 50% от износа на България – това е гръбнакът на българската стопанска система. В работодателските организации има и наедрял бизнес, само че има и дребни, микро и междинни предприятия. Т.е. това е най-съществената част от стопанската система. Даваме си сметка, че с цел да има опция и средства за правене на всички останали политики, е нужна работеща стопанска система, която да обезпечава средствата за тези политики. Затова те са извънредно значими за нас и сътрудник освен на Министерството на стопанската система и промишлеността, само че и на държавното управление ", съобщи тя.

" Поставихме и обсъдихме доста настоящи въпроси, само че има една дума, която е извънредно значима за нас и нашите сътрудници - предсказуемост. В резултат на рецесиите, здравна и енергийна, има една непредвидимост в бъдещи събития, която кара българските компании да се усещат несигурни и нестабилни. Ето за какво се ангажирахме да им осигурим предвидимост и набелязахме съответни ограничения ", изясни вицепремиерът.

Краткосрочните са 3:
- Първо, да намерим обезщетителен механизъм за бизнеса вследствие на наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно контролиране. Аз персонално съм последовател на мораториума, тъй като считам, че по този начин оказваме помощ на семействата и фамилии и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но подобен мораториум би трябвало да върви дружно с обезщетителни ограничения – за българската стопанска система и компании, за електроразпределителните сдружения, за ЕСО, за ВиК бранша, сдруженията, които, вследствие на този мораториум, ще натрупат загуби.

В последните дни се водят интензивни диалози – в Министерството на стопанската система и промишлеността, в Министерството на енергетиката, с финансовия министър и министър-председателя, тъй че до дни ние ще обявим тези обезщетителни механизми. Натрупаните свръхпечалби в производителите и търговци, би трябвало да се разпределят заслужено.

- Второ, ограниченията за подкрепяне на българските компании, които са наранени от коронавирус рецесията с ограничавания в работата, да продължат и след 1 януари. Мерките „ 60/40 ”, „ 80/20 ” и други са до края на декември. Държим и от Министерството на стопанската система и промишлеността ще внесем предложение тези ограничения да важат и след 1 януари.

- Трето, дружно да работим по оферти за правене на бюджета за 2022 година Има доста въпроси, които касаят българската стопанска система и които би трябвало да залегнат в съответни цифри и политики в бюджета за идната година.

Средносрочните ограничения:

- Почти няма политик в България, който да не се е заел преди изборите с понижаване на административната тежест и бюрокрацията за бизнеса. Твърдо сме решени това към този момент политическо факсимиле да превърнем в действителни дейности, и то в доста скоро време, тъй че да помогнем на българския бизнес и да го освободим от непотребните тежести. Колегите са внесли оферти за близо 200 такива подзаконови нормативни актове. Започваме да работим по тях и ще създадем в най-скоро време оферти какво от тях може да бъде анулирано или променено, тъй че да оказва помощ в работата им.
- Стоят доста значимите тематики за обвързване на образованието с стопанската система и за обезпечаването на професионални фрагменти за производството и промишлеността
- На последващо място е намиране на способи на по-лесно финасиране, изключително на дребни, микро и междинни предприятия.
Дългосрочно, дружно да работим по онази част от Плана за възобновяване и резистентност, която касае дребни, микро и междинни предприятия, българските компании, тъй че да можем да се възползваме от средствата, които са предопределени за България.
Останаха още доста въпроси, само че като за първа среща набелязахме тези. Решихме тези срещи да бъдат регулярни, да ги превърнем в срещи на работно ниво, да излъчим екипи от двете страни, които да стартират да работят по всички значими въпроси. Искаме най-бързо като периоди резултат от тези ограничения. Освен предвидимост за тях, те имат потребност от бързи ограничения, изключително що се касае до компенсиране на тежестите от мораториума и от енергийната рецесия. Ако до края на годината не везем ограничения, по-късно може да е доста късно за редицата от компаниите, които са изправени пред компликации, а някои от тях към този момент затварят производствата си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР