В предаването Money.bg бившият финансов министър Владислав Горанов коментира темите

...
В предаването Money.bg бившият финансов министър Владислав Горанов коментира темите
Коментари Харесай

Владислав Горанов остро за Асен Василев: Фискалната ни политика не отговаря на целите за Еврозоната

В предаването " Money.bg " някогашният финансов министър Владислав Горанов разяснява тематиките за финансовата рамка на страната и за влизането на България в Еврозоната.

" Преди време направих заключението, че Асен Василев не е съставил и не е извършил нито един бюджет. За положително или за неприятно и в този момент по този начин ще се случи. Лошото е, че през всичките тези години нямаше нито един политик, който да носи отговорност за фискалната политика на страната и да пази фиска от Народното събрание.

Даже от време на време, до момента в който управляваше Асен Василев, се постановяваше Народното събрание да пази фиска от финансовия министър, вследствие на което ние не предприехме в точния момент нужните ограничения за присъединение към Еврозоната. Становището на Международния валутен фонд по последния обзор на положението на българските обществени финанси е толкоз сериозно, колкото не е било в последните 20 години.

Водената от нас фискална политика не дава отговор нито на икономическия цикъл, нито на поставените цели, свързани с присъединението към Еврозоната. За страдание, политическата рецесия не е престанала и когато има политическа рецесия, най-често се срутват обществените финанси ", сподели Владислав Горанов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той съобщи, че в идващите няколко месеца ни чака един от тези сюжети: или някой ще би трябвало да лимитира разноските, или напълно скоро Европейската комисия ще ни сложи в процедура за свръхдефицит и тогава силово, по разпоредбите на европейските контракти, ще би трябвало да ни се постанова да си възстановяваме фискалната рамка.

" Става все по-сложно, тъй като решенията, които се взимат, са в неверна посока и ни отдалечават от намаляването на бюджетния недостиг. Отдалечават ни от връщането на гъвкавостта в бюджета. Инвестициите, като буфер, към момента съществуват, само че да си отрязваш инструментите за напредък беше доста неверна тактичност ", добави някогашният финансов министър.

По думите му имаме повече разноски като задължения, в сравнение с написа в бюджета, а в това време имаме несъблюдение на приходната част, което усилва дупката в бюджета.

" Ще става все по-трудно ", предвижда Горанов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР