София. До 1906 година Поморие е единствения център за добиване

...
София. До 1906 година Поморие е единствения център за добиване
Коментари Харесай

Илия Кусев, уредник: До 1906 година Поморие е единствения център за добиване на морска сол на територията на България

София. До 1906 година Поморие е единствения център за извличане на морска сол на територията на България. Това сподели Илия Кусев, организатор в Музея на солта, в изявление за Агенция „ Фокус “ по отношение на какво съставлява музея и какво може да бъде забелязано в него.

„ Музеят на солта е основан през 2002 година по европейска стратегия „ Фар “ с присъединяване на Община Поморие. Заедно с Музея на солта в Поморие са основани сходни такива в Словения, Хърватия, Кипър, Гърция и други. Музеят на солта съставлява 22 декара повърхност с открита външна част, където се добива сол по тази най-стара технология. Също по този начин и закрита част, където е експозиционната зала, където екскурзиантът може да получи нужната информация за историята на солопроизводството “, сподели той. Кусев добави, че Музеят на солта е единствен освен в Поморие, само че и в Източна Европа.

„ Посетителите могат да научат както за историята и технологията за извличане на солта, по този начин и на лечебната поморийска тиня, също по този начин и за това по какъв начин се образува и какви са лечебните свойства на лугата “, описа още уредникът.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР