София. Днес в 22:21 ч. българско време Слънцето ще пресече

София. Днес в 22:21 ч. българско време Слънцето ще пресече ...

Пенчо Маркишки, НАО Рожен: Днес в 22:21 ч. българско време ще започне астрономическата есен за Северното полукълбо на Земята


София. Днес в 22:21 ч. българско време Слънцето ще пресече небесният екватор през есенната равноденствена точка в съзвездието Дева, с което ще започне астрономическата есен за Северното полукълбо на Земята, и астрономическата пролет – за Южното. Това съобщи за Агенция "Фокус" физикът Пенчо Маркишки от НАО "Рожен".

"Продължителността на деня и нощта ще бъдат близки, макар не точно еднакви. Денят ще трае 12 часа и 10 минути, а нощта срещу 23 септември – 11 часа и 51 минути", каза той.

По думите му тази разлика се дължи на две причини. "За моменти на изгрева и залеза на Слънцето се вземат тези, в които на математическия хоризонт се появява (респ. скрива) горният край на слънчевия диск, а не неговият център. Видимият радиус на Слънцето обаче не е пренебрежим – той е почти 16 дъгови минути, поради което към продължителността на деня сутрин и вечер се добавят общо 3 минути за нашите географски ширини;
Атмосферната рефракция повдига образите на небесните светила с около 34 дъгови минути при хоризонта, поради което виждаме Слънцето няколко минути преди то да е изгряло геометрично, както и няколко минути след геометричния му залез. Логично това добавя още време към деня", каза още той.


Източник: focus-news.net