София. Днес в 22:21 ч. българско време Слънцето ще пресече

...
София. Днес в 22:21 ч. българско време Слънцето ще пресече
Коментари Харесай

Пенчо Маркишки, НАО Рожен: Днес в 22:21 ч. българско време ще започне астрономическата есен за Северното полукълбо на Земята

София. Днес в 22:21 ч. българско време Слънцето ще пресече небесният екватор през есенната равноденствена точка в съзвездието Дева, с което ще стартира астрономическата есен за Северното полукълбо на Земята, и астрономическата пролет – за Южното. Това заяви за Агенция " Фокус " физикът Пенчо Маркишки от НАО " Рожен ".

" Продължителността на деня и нощта ще бъдат близки, въпреки не тъкмо идентични. Денят ще трае 12 часа и 10 минути, а нощта против 23 септември – 11 часа и 51 минути ", сподели той.

По думите му тази разлика се дължи на две аргументи. " За моменти на изгрева и залеза на Слънцето се вземат тези, в които на математическия небосвод се появява (респ. скрива) горният завършек на слънчевия диск, а не неговият център. Видимият радиус на Слънцето обаче не е пренебрежим – той е съвсем 16 дъгови минути, заради което към продължителността на деня заран и вечер се прибавят общо 3 минути за нашите географски ширини;
Атмосферната рефракция повдига облиците на небесните светила с към 34 дъгови минути при хоризонта, заради което виждаме Слънцето няколко минути преди то да е изгряло геометрично, както и няколко минути след геометричния му залез. Логично това прибавя още време към деня ", сподели още той.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР