София. Десетки души са се събрали в столицата на шествие-поклонение

...
София. Десетки души са се събрали в столицата на шествие-поклонение
Коментари Харесай

София: Десетки души са се събрали на шествие по повод 145 години от гибелта на Васил Левски, организирано от ПП НФСБ

София. Десетки души са се събрали в столицата на шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Васил Левски, проведено от Политическа партия НФСБ във връзка 145-ата годишнина от гибелта на Апостола, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Шествието стартира в 17.30 часа пред паметника на Левски и ще приключи с поклонение пред паметната плоча на църквата „ Света Петка Самарджийска “, където има догадка, че е бил заровен Апостола.
В поклонението вземат участие и заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и депутати от НФСБ в 44-тото Народно заседание.
„ Фокус “ напомня: Съществува догадка, поддържана от писателя Николай Хайтов, съгласно която Васил Левски е заровен в църквата „ Св. Петка Самарджийска “ в София. Тези изказвания са противоречиви тълкования на резултатите от извършени археологически разкопки и някои сведения от печата през 1937 година, които препредават разкази на потомци на направилите препогребването. Единодушно мнение обаче не е признато. През 90-те години на храма е сложена мраморна плоча с текст, гласящ, че тук „ съгласно националната памет е заровен В. Левски “, която малко по-късно изчезва. На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет е открита плоча с надпис: „ В олтара на тази черква съгласно националната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 година Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий “. Един от причините, с които се поддържа тази теза, се основава на разбор на документирани свидетелства, че църквата „ Св. Петка Самарджийска “ е била основен щаб на Софийския революционен комитет преди Освобождението.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР