София. Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) изплати близо 71 млн. лв.

...
София. Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) изплати близо 71 млн. лв.
Коментари Харесай

Стопаните получиха близо 71 млн. лева помощ за преодоляване на щетите от Covid-19

София. Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) изплати близо 71 млн. лева (70 817 964 лева.) Ковид помощ на 27 176 аграрни стопани. Това оповестиха от ДФЗ .

Държавната помощ се дава по схемата „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на Covid-19 “. Средствата се отпускат под формата на директни безплатни заплащания на заетите в първичното селскостопанско произвеждане. Схемата е нотифицирана от Европейската комисия по Временната рамка за ограничения за държавна помощ поради коронакризата.

Припомняме, че Управителният съвет на Фонда утвърди по схемата бюджет в размер до 72 млн. лева Подпомагането е ориентирано към фермерите, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелари, както и към производители на плодове и зеленчуци, за компенсиране на част от нарасналите разноски за произвеждане.

Специфичните критерии за приемане на държавната помощ са съществуване на годно подадено заявление по схемите за обвързано подкрепяне или по преходната национална помощ, обвързана с производството за 2021 година и получено подкрепяне по същите схеми за 2020 година Подпомагането на пчеларите е за броя пчелни фамилии, установени през есенния профилактичен обзор на пчелните фамилии през актуалната година.

Част от земеделските стопани са обезщетени в няколко посоки, защото са възможни канддати и са получавали подкрепяне по повече от една скица на директните заплащания.
Ставките, по които стопаните получиха финансовата поддръжка по схемата, бяха увеличени, защото след привършване приема на заявки и разпределение на бюджета по посоки, останаха налични средства. Тази опция беше категорично написана в напътствията за използване на държавната помощ.

Ставката за едно животно е, както следва:
-млечни крави под селекционен надзор – 83.00 лева.;
-млечни крави – 83.00 лева.;
-млечни крави в планински региони – 48.51 лева.;
-месодайни крави и/или юници – 48.51 лева.;
-месодайни крави под селекционен надзор – 83.00 лева.;
-биволи – 83.00 лева.;
-овце-майки и/или кози-майки под селекционен надзор – 20.48 лева.;
-овце майки и/или кози майки в планински региони – 16.17 лева.;
-овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) – 16.17 лева

При пчеларите ставката на помощта за едно пчелно семейство е увеличена от 7 лева на 8 лева
Увеличените ставки, по които получиха помощта производителите на плодове и зеленчуци, са:
• ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини – 616.00 лева./ха;
•сливи и десертно грозде – 313.60 лева./ха;
•винени лозя – 190.40 лева./ха;
•домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан – 896.00лв./ха;
•пипер полски – 1 254.40лв./ха;
•домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни – 3 696.00 лева./ха;
•картофи, лук, чесън – 672.00 лева./ха;
• моркови, зеле, дини и пъпеши – 336.00 лева./ха;

Останалите 208 възможни аграрни стопани ще получат подпомагането си след осъществяване на спомагателни административни инспекции.

Новите напътствията с по-високите ставки, по които стопаните получиха подкрепяне по схемата, са оповестени на интернет страницата на ДФЗ.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР