София. Четири състезания ще се проведат по едно и също

...
София. Четири състезания ще се проведат по едно и също
Коментари Харесай

Ски ориентирането е сред най-успешните зимни спортове в България

София. Четири надпревари ще се проведат едновременно в Чепеларе в края на януари 2022 година

Остава тъкмо месец досега, в който България ще поеме семейството на Европейско състезание по ски насочване, кръг от международната купа, международно състезание за младежи до 23 година и международно състезание за ветерани. Състезанията ще се проведат в Чепеларе от 21 до 27 януари 2022 година

Ски ориентирането съчетава физическа издръжливост, техника на каране на ски и интелигентната дарба да се откри най-хубавия и пай път сред две контролни точки. Състезателите разполагат със ски вид " химикалки ", компас и закрепена на специфичен планшет карта, която демонстрира както заобикалящия релеф, теренни форми, съществуване на разнообразни обекти, поляни и гори и тяхната друга плътност, по този начин и опциите да се премине по особено обработени пътеки с друго равнище на проходимост.

България се гордее със своите зимни курорти, в които всяка година хиляди туристи от страната и чужбина се любуват на опциите за зимни спортове, най-вече алпийски ски и модерните в последно време сноуборд и други Въпреки че през годините сме имали желанието за образуване на Зимни Олимпийски игри, въздействието на зимните дисциплини към този момент не е впечатляващо.

И въпреки всичко няма по какъв начин да не споменем Евгения Раданова с нейните три олимпийски медала - два сребърни и един бронзов, както и две международни трофеи на 500 и 1000 м. в шорт трека. Незабравим е моментът с олимпийското злато в биатлона на Екатерина Дафовска в Нагано, бронзът на Ирина Никулчина отново в биатлона, а в по-отминалите времена третото място на Иван Лебанов в ски бягането. На равнище международни шампионати имаме и две трофеи в танцовата двойка Албена Денкова и Максим Стависки във фигурното пързаляне.

Вероятно малко прочут за мнозина обаче е фактът, че за първи път международна купа в зимен спорт България печели точно в ски ориентирането. Нейна притежателка през 1994 година става Пепа Милушева, която е най-бърза в спринтовата отдалеченост, а в класическата се подрежда четвърта. Дълго време това е единствената международна зимна купа за страната ни, а до 2017 година е единствената в ски дисциплинираност. Тогава България печели за повторно и още веднъж в ски ориентирането.

Шампион е Станимир Беломъжев, който от години е част от международния хайлайф, а девет години по-рано е станал два пъти международен първенец и за младежи от шампионата в Доспат. Постоянното му наличие в компанията на руснаци, шведи, финландци, норвежци и швейцарци е нещо доста повече от положително достижение. Титла на планетата има на студентски игри, а един път е пръв за Световната купа. В добавка са три европейски трофеи в елита и безчет медали от най-голям сан.

Спортното насочване е характерен спорт, който въпреки и да е измежду дисциплините, които са най-комплексни за подрастващите и дава опция за упражняване от 10 до над 90 година, не се вписва в критериите на МОК за присъединяване в Олимпийски игри. Най-близо до тях обаче е ски ориентирането, което най-малко за момента пробива до наложителната стратегия на Зимните академични игри през 2027 година

165 са поръчките за Европейското състезание и Световната купа в Чепеларе досега, осведомят уредниците. Тепърва се чакат множеството поръчки за Световното състезание за ветерани, за което досега са се декларирали близо 100 състезатели.

Подробна информация към сегашния миг може да бъде открита на Бюлетин N3 и уеб страницата. Спортният конгрес се организира с поддръжката на община Чепеларе, Министерството на младежта и спорта, както и със съдействието на Българската федерация по насочване и сътрудниците от Спорт-тото, Top-rent-a-car, Novakov Energy Consulting, Натурална минерална вода Хисар - милениум, Bryzos, SiVen, TrackSport и Аптека - Inpharm.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР