София. Болничните сдружения настояват държавата да оттегли незабавно незаконосъобразните текстове

...
София. Болничните сдружения настояват държавата да оттегли незабавно незаконосъобразните текстове
Коментари Харесай

Болниците: Без спазване на законите и адекватно финансиране не може да се постигне достойно заплащане на медиците

София. Болничните сдружения упорстват страната да отдръпна неотложно незаконосъобразните текстове от Проекта на Договор за изменение и допълнение на Националния рамков контракт 2020-2022 година, касаещи най-много разноските на лечебните заведения за личен състав. Това излиза наяве от мнение, изпратено от всички болнични сдружения до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, здравния министър Асена Сербезова, Надзорния съвет на НЗОК, шефа на НЗОК проф. Петко Салчев, ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров и ръководителя на съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

Асоциация на университетските лечебни заведения в България, Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, Сдружение на общинските лечебни заведения в България, Българска болнична асоциация и Национално съдружие на частните лечебни заведения сигнализират, че в предоставения за разискване Проект има текстове, които опонират на настоящото българско законодателство и не могат и не следва да попадат в обсъждания документ. В същото време сдруженията декларират, че са подготвени за разговор и ще поддържат всяко решение за съвременно европейско опазване на здравето.

Предвидените в Проекта клаузи по отношение на разноските на лечебните заведения за личен състав, техният дял от приходите от НЗОК, съотношението сред минималното и оптималното брутно трудово заплащане на медицинските експерти, „ началните съществени месечни заплати “ за категориите личен състав излизат отвън предметния обсег на националния рамков контракт, посочен изчерпателно в член 55 от Закона за здравното обезпечаване.

„ С предлаганите текстове е нарушен правилото на подписване на трудовия контракт и установяване на неговото наличие според наредбите на член 66 ал.1 от Кодекса на труда и правилото на свободното договаряне на други условия на трудовия контракт, за които не може да има наложителни правила в други нормативни актове “, показват болничните асоциации до институциите.

В мнението написа още, че текстовете в Проекта, ограничаващи правото на възмезден труд на медицинските експерти, заемащи по едно и също време две управителни длъжности в две разнообразни структури - болнична и академична, опонират на императивните правни правила.

Ограничава се правото на възмезден труд, което е главно човешко право, обезпечено от Конституцията на Република България, от конвенциите на Международната организация на труда и от доста други документи, утвърдени от нашата страна, в това число - Всеобща декларация за правата на индивида, Международния пакт за стопански, обществени и културни права, Европейската обществена харта и Хартата на главните права на Европейския съюз.
Болниците сигнализират, че е незаконосъобразно да се слага БЛС в догадка да договаря заплати, които се изплащат от трети лица – самите работодатели. Законодателят не е делегирал такива права на страните по НРД.

Болничните сдружения изрично декларират, че поддържат кардиналното нарастване на заплатите в бранш опазване на здравето.

„ Такова е належащо по доста аргументи, измежду които справяне с кадровата рецесия и съответна реакция на ускоряващата се инфлация, която по публични данни е 10% на годишна база през февруари, а за цялата 2022 година се чака да е към 13%. Българските медици заслужават да получават почтено заплащане за труда си, което сме заявявали неведнъж и в този смисъл сме подготвени да подкрепим Правителството, в желанието му, което от дълго време е и наша цел “, споделят от лечебните заведения. Според лечебните заведения без фрапантно нарастване на средствата за опазване на здравето като дял от Брутният вътрешен продукт, близки до равнищата в Европейски Съюз, не могат да се обезпечат такива хонорари, каквито се оферират.

За следващ път има риск лечебните заведения да бъдат оставени без задоволителен запас, само че със обвързване да пренасочат по-голямата част от приходите си към фонд работна заплата. Това крие големи опасности за пациентите заради неспособност за покриване на разноски, свързани с консумативи, медикаменти и така нататък
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР