София. Бившият директор на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) инж. Ботьо

...
София. Бившият директор на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) инж. Ботьо
Коментари Харесай

Инж. Здравко Бакалов: С над 4 млн. лева бившият директор е ощетил Южноцентралното държавно предприятие

София. Бившият шеф на Южноцентрално държавно дружество (ЮЦДП) инж. Ботьо Арабаджиев е ощетил сдружението с над 4 млн. лв.. Това сподели инж. Здравко Бакалов, под чието ръководство е предприятието все още, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . Инж. Бакалов разясни, че обстоятелствата са станали ясни след осъществен разбор, разпореден от него в качеството му на шеф. Ощетяването е резултат на въведена спецификация за делене на категориите на едра и междинна дървесина на първо и второ качество. „ Тази спецификация се ползва единствено на територията на ЮЦДП от всичките 6 държавни предприятия в страната, където качеството и цената са били единствено едни. Цената на второто качество приблизително е с 20 % по-ниска от тази на първото, или към 20 лв. на кубик. За времето от въвеждането на тези стандарти през януари 2018 година до осъществяването на разбора са продадени като второ качество 210 хиляди кубика дървесина, на стойност над 4 млн. лв., които липсват като доходи в предприятието “, заяви инж. Бакалов. Той означи още, че предприятията работят на пазарни цени и няма логичност за намаляването им.

„ Годишната облага на ЮЦДП за 2020 година е в размер на близо 2.5 млн. лв.. Предприели сме дейности за смяна на спецификацията, защото стопанствата не желаят да работят по този метод “, осведоми още инж. Здравко Бакалов.

Той разяснява и създалия се юридически проблем към вписването на новото управление на предприятието в Търговския указател.

От Министерството на земеделието, храните и горите напомнят, че със заповед на министъра на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков бе освободен целият състав на органите на ръководство на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Така, на 1 юни 2021 година, за шеф на предприятието бе назначен инж. Здравко Бакалов.

„ 46 дни след назначението ми не мога да практикувам всички правни компетенции, които са в компетенциите ми на шеф. Считано от 9 юли, Върховният административен съд (ВАС) излезе с определение, че всички тъжби на някогашния шеф инж. Ботьо Арабаджиев са неоснователни и са отхвърлени. Становището е дефинитивно и не предстои на обжалване. На 12 юли обаче Административен съд Смолян постановява още веднъж прекъсване на вписването в Търговския указател по тъжба със същия темперамент. Това съгласно мен е юридически абсурд, само че ще оставя този коментар на юристите “, сподели инж. Бакалов.

Той изнесе данни и за използването на финансови средства от фонд „ Инвестиции “ на сдружението, в който средногодишно се събират 10 млн. лв.. Съгласно Закона за горите, тези средства са целеви и могат да се употребяват единствено за създаване на горски пътища, залесяване и финансиране на планове на предприятието. Въпреки тяхното предопределение от тях са предоставяни заеми към Югозападното и Югоизточното държавно дружество в размер на общо 23 млн. лв.. „ Всичко това е осъществявано в несъгласие със Закона за горите. Тези дейности се утвърждават единствено с експлицитната глоба на принципала. Писмата, подписани от някогашните министри, гласят, че не възразяват, само че и не позволяват сходни дейности. По заемите има и дължими лихви “, добави още той.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР