София бие Великобритания, Дания и Швеция по болнични легла на

...
София бие Великобритания, Дания и Швеция по болнични легла на
Коментари Харесай

София удари по болнични легла UK и Дания

София бие Англия, Дания и Швеция по болнични кревати на 100 000 души население. Това сочи разбор на общинското дружество " Софияплан ", в който се отбелязва, че легловият потенциал на болничните лечебни заведения в Столичната община (СО) нараства през последните 10 години и към 2019 година е 10 661 кревати. Близо 40% от тях се намират в частни лечебни заведения.

Легловият потенциал на общинските лечебни заведения е близо 1 800 кревати. Осигуреността с болнични кревати за Следствен отдел към окръжна прокуратура е 820 кревати на 100 000 души население, което е с 300 кревати повече от междинните стойности за Европейския съюз и със 100 повече от междинния брой кревати на 100 000 души в страната - 715. За съпоставяне Дания и Швеция имат 250 кревати за 100 000 население, а Англия 280, написа Монитор.

" Въпреки, че в обстановка на пандемия, в каквато се намираме сега, това би осигурило по-голяма здравна инфраструктура, в нормална обстановка това е знак за проблеми със здравната система.

 Основната рецензия е, че България не съумява да прави регулярна здравна профилактика на популацията си в ресора на доболничната помощ ", се показва в разбора.

" Докладът на Европейска комисия показва, че има трайна наклонност на застаряване на медицинския личен състав в страната и високи равнища на миграция на дипломиран личен състав, който търси по-добри условия за упражняване на специалността си в чужбина.

По данни на Националния център за публично здраве и разбори (НЦОЗА) за 2018 година 46% от лекарите в Столична община са над 55-годишна възраст, като този дял за страната е още по-висок - 51 %.  Според отчета на Европейска комисия разноските за опазване на здравето на глава от популацията в България са в размер на 1 311 евро и са четвъртите най-ниски в Европейски Съюз през 2017 година.

И все пак в България отделяме относително огромна част от приходите си за здравно обслужване – сред 8 и 10%, в съпоставяне със приблизително 3,9% за Европейски Съюз ", споделят още от " Софияплан ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР