София. България ще има начело умни и просветени хора, чийто

...
София. България ще има начело умни и просветени хора, чийто
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България ще има начело просветени хора, които знаят, че бъдещето е в образованието и науката, а не в асфалта

София. България ще има отпред умни и просветени хора, чийто взор се въздига високо над асфалта. Хора, които ще върнат високото качество на българското обучение и просвета, с цел да бъдат те конкурентни на международно равнище. Тази убеденост изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаването на тазгодишните победителки в стипендиантската стратегия „ За дамите в науката “, оповестиха от прессекретариата на президента .

„ Всички през днешния ден тук споделяме убеждението, че вложенията в просвета и обучение не може да търпят икономии “, уточни Йотова и цитира данни, съгласно които през 2020 година разноските за научно-изследователска и развойна активност са едвам 0,9% от Брутният вътрешен продукт на България. За съпоставяне – междинният за Европейски Съюз % е 2,3, отличници с 3,5% от Брутният вътрешен продукт са Белгия и Швеция. Вицепрезидентът изрази вяра, че тази статистика ще се промени със заложените цели в Националния проект за възобновяване и резистентност. В него са планувани съответни ограничения за развиване на научните проучвания, нововъведенията и технологиите в интерес на ускореното икономическо и обществено възобновяване и развиване на България, съответни тласъци за създаване на ефикасната връзка обучение – просвета – бизнес, в това число и построяването на нужната законодателна рамка за реализирането на тези упоритости. „ Проектите не би трябвало да се вършат единствено за асимилиране на средства, а да основават устойчиви работни места и вероятност за българската стопанска система “, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че спрямо други европейски страни България бележи напредък в равнопоставеността на мъжете и дамите в областта на науката и високите технологии, само че има още какво да се реализира в битката със стандарта, че науката е непокътната територия за мъжете. Илияна Йотова поздрави участничките в програмата за смелостта да се отдадат на науката.

Програмата „ За дамите в науката “ започва в България през 2010 година в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Национална комисия за ЮНЕСКО – България, и L`Oréal България. 30 дами учени са отличени до момента. Тазгодишните победителки са доцент Ина Анева, която работи в научна сфера Молекулярна биология; доктор Мария Калапсъзова – научна сфера Неорганична химия; Нина Стоянова-Нанкова – научна сфера Медицинска химия.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР