София. България отдаде почит на светите братя Кирил и Методий

...
София. България отдаде почит на светите братя Кирил и Методий
Коментари Харесай

България почете паметта на светите братя Кирил и Методий

София. България отдаде респект на светите братя Кирил и Методий с редица прояви в цялата страна. На днешния ден Българската православна черква уважава паметта на св. равноапостолни братя, измислили първата старославянска книжовност. Те са оповестени за настойници на Европа от папа Йоан Павел II. През 1851 година за първи път 11 май се празнува и като Празник на българската култура, само че датата по нов жанр - 24 май е светският празник, който се отбелязва като ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.11 май по остарял жанр и 24 май по нов жанр последователно се трансформира в общобългарски празник на просветата. Сведения за честването на този ден като празник на българската култура има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните възпитаници в България през 886 година Създатели на глаголицата те превеждат богослужебните книги, нужни в раннохристиянска България.
Държавният глава Румен Радев поздрави Националната библиотека „ Св.св. Кирил и Методий “ по случай нейния патронен празник и професионален празник на библиотечните и осведомителни експерти. „ На значимата и почитана от всички българи дата вие носите едни от най-ярките искри на светлия празник. Пазите историческия завет на първоучителите със схващане за изключителната роля на словото и свещения подарък на родната книжовност “, декларира президентът в писмото си. Румен Радев акцентира, че най-голямата библиотека в страната ни от своето учредяване до през днешния ден има голям принос за запазването на духовното завещание, публичната памет, културните и просветителски обичаи.
За Агенция " Фокус " историкът Пламен Павлов напомни, че през днешния ден се навършват 180 години от първото светско честване на светите братя Кирил и Методий по концепция на Найден Геров в Пловдив. Той акцентира, че Празникът на светите братя Кирил и Методий е основан в България. В Добрич 181 години от рождението на Стефан Караджа и Денят на Светите братя Кирил и Методий бяха маркирани с поднасяне на цветя на паметника на революционера и на паметната плоча на Първото взаимно учебно заведение в добруджанския град и паметника на Светите братя.
Проф. Искра Христова-Шомова от Катедрата " Кирилометодиевистика " към Факултета по славянски филологии в Софийския университет " Св. Климент Охридски " уточни, че всекидневно почитаме паметта на светите братя.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани да не забравяме, че книгите, културата и духовността са ни превеждали през доста сложни години и са спасявали българщината.
В София бе маркиран патронният празник на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ и празника на всички библиотечни осведомителни експерти. Вицепрезидентът Илияна Йотова сервира цветя пред паметника на светите братя. Цветя и венци бяха поднесени и от десетки жители и посетители на столицата. В събитието се включиха и възпитаници от Националната гимназия за антични езици и култури. Йотова съобщи, че би трябвало да ценим и пазим словото, тъй като езикът образува българската националност. Вицепрезидентът добави, че хората идват на този свят и си отиват, само че словото се предава от потомство на потомство, с цел да образува познанието. След ритуала в централното предверие на библиотеката бе открита галерия – „ 120 година от рождението на Тодор Боров. Живот предан на знанието “. Отбелязването на празника продължи с тържествено разкриване на заседателна зала с името „ Тодор Боров “ на 2 ет. в постройката и с слагане на паметна табела по случай 80 година от основаването на Българския библиографски институт.
От 12.00 часа се състоя гала по награждаване „ Дарител на годината “ с показване на албума „ Слово с четка и длето. Произведения на изкуството “, дарени на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.
Негово преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит оглави празнична св. Литургия в храм " Св. св. Кирил и Методий " в София (на Женския пазар).
Във Велико Търново бе маркиран патронният празник на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ по по-различен метод от обичайния. Причината е изключителната епидемиологична конюнктура, въведена в страната поради COVID-19. От паметника на светите братя в двора на Ректората бяха излъчени онлайн празничният водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, както и тържественото слово на проф. доктор Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет.
В Добрич професионалният празник на библиотекаря бе маркиран с показване на тематиката за символиката на българската шевица в Регионална библиотека „ Дора Габе “. С поднасяне на цветя бяха маркирани 181 години от рождението на Стефан Караджа и Денят на Светите братя Кирил и Методий. Основно учебно заведение, чийто патрон е Стефан Караджа, провежда поднасяне на цветя на паметника на революционера, с което стартира патронният празник на учениците. СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ провежда поднасяне на цветя на паметната плоча на Първото взаимно учебно заведение в добруджанския град и паметника на Светите братя.
В с. Полето, община Симитли , бе маркиран храмовият празник на църквата „ Св. Св. Кирил и Методи “. Заради епидемиологичната конюнктура село Полето означи своя празник, само че не както нормално с огромни празненства, концерт и заря. Полето уважи празника си църковно. С празнична литугрия сутринта и курбан за здраве в църквата в селото.
В Чепеларе свещеник Висарион отслужи празнична Литургия за светите братя Кирил и Методий.
В Гоце Делчев негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим оглави Архиерейска св. Литургия в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “.
В Пловдив негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави Архиерейска св. Литургия в Пловдивската духовна семинария и академия „ Св.св. Кирил и Методий “.
В Ловеч Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил оглави Архиерейска св. Литургия в катедралния храм „ Св.св. Кирил и Методий “.
В Стара Загора учители ветерани се събраха, с цел да отдадат респект към делото на славянските първоучители. Проявата бе проведена от Община Стара Загора и Клуба на учителите ветерани. В Лапидариума на Регионалния исторически музей пристигнаха преподаватели трайно свързали името си с развиване на образованието в Града на липите. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров уточни, че учителите са определените да продължат делото на светите братя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР