София. България е под средното за ЕС ниво на усвояване

...
София. България е под средното за ЕС ниво на усвояване
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова: България е под средното за ЕС ниво на усвояване на европейски средства

София. България е под междинното за Европейски Съюз равнище на асимилиране на европейски средства. Това сподели Цветелина Пенкова – член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите по време на онлайн полемика, на тематика „ Европейските пари за България – принадлежности за възобновяване, грантове и заеми, фондове от програмния интервал “, оповестиха от пресофиса на евродепутата.

„ По последни данни, за миналия програмен интервал, България е употребила към 53% от вероятните средства от европейските структурни и капиталови фондове.
Всъщност ние сме употребявали, по-малко от междинното равнище за страните от Европейски Съюз, което е 58%. Има страни с усвоямост над 80% (например Финландия 84% и Ирландия 81%), разяснява Пенкова.

„ Правителството не стопира с хвалбите, че осведомителната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020) е транспарантна и дава цялостна информация за осъществените европроекти “, уточни тя.

„ Зададох въпрос към Европейската комисия за опцията да се ревизира кои компании са спечелили най-вече публични поръчки за осъществяване на плановете с европейско финансиране.
Получих отговор, че българската система ИСУН „ не предлага опция за автоматизирано добиване на информация за главните бенефициенти или най-големите реализатори по дадена оперативна стратегия (ОП), като подобен разбор може да се извърши единствено ръчно и е допустимо да отнеме доста време за стратегии с огромен брой дребни планове “, посочи Цветелина Пенкова

„ За следващ път виждаме, че държавното управление публично дава отговор на поставените от Европа правила, само че в реалност системата не извършва предназначението си за бистрота и елементарен достъп до информация.
Затова намирам и за неудобен коментара на Премиера, че Европейската счете палата не е разкрила нито една неточност в стратегиите, които България извършва със средства от бюджета на Европейски Съюз за финансовата 2019 година
Искам да отбележа, че Комитетът за регулаторен надзор на Европейската комисия е ревизирал към една пета от всички направени оценки и е дал негативно мнение на 40% от тях “, сподели още евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР