София/Атина. Днешният Илинден е отбелязан в Централна Гърция със серия

...
София/Атина. Днешният Илинден е отбелязан в Централна Гърция със серия
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Ново изобилие от земетресения в Централна Гърция

София/Атина. Днешният Илинден е маркиран в Централна Гърция със серия от трусове. Активираното пространство е на към 50 километра север-северозападно от Атина в дълбочинен диапазон сред земната повърхнина и 10-11 км под нея. Магнитудът на оптималния трус е 4.3 съгласно Евро-Средиземноморския сеизмологичен център и Геоложки изследвания в Съединени американски щати, надлежно 4.1 съгласно определението в Атинския университет. Времето в огнището на този главен трус е 8:05 във вторник заран. Това оповестява за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Геодинамичният институт при Атинския университет е разпознал до момента 40 вторични труса от същото огнище в магнитудния диапазон 1.4-3.0. Местното време, в което се осъществят афтершоковете с магнитуд 3.0, е 10:36 и 13:15. Епицентрите на трусовете образуват област с огромна ос от 5-6 км, насочена в направление изток-запад.

След 7 юли т.г. пространството източник на новите трусове генерира минимум 20 усетени трусове. Преди илинденската серия, гърмеж от земетресения там е маркиран сред 10 и 12 юли, като най-силното земетресение е на 11 юли с магнитуд 4.5. По мотив чувството в Тива (около 24 хил.ж.) тогава свидетел на въздействието в епицентъра възкликва “Беше ужасно! ” – удостоверение за активност към VI степен.

По време на новата интензивност на разстояние към 10-15 км на изток и запад от епицентъра, земетресението с магнитуд 4.3 е усетено с активност до V-VI степен. За разтърсвания от V степен в Европейския център е получена информация от населено място, намиращо се на 25 км източно по отношение на епицентъра. Сериозни материални вреди в Тива, най-близко разположеното населено място до епицентъра, не се чакат. До 45-ия км интензивността е от IV степен. Слаби разтърсвания с активност от III и II степен се означават до дистанции към 65 километра към югоизток и северозапад. Столицата Атина е изпитала едва влияние.

Засега няма изгледи да се оформя регион, евентуален за осъществяване на доста по мощ земетресение. Размерите на пространствата на генериране на двете серии трусове през месец юли (на 11 и 20 юли) са незадоволителни.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР