София. Алиансът остава силно ангажиран с намирането на политическо решение

...
София. Алиансът остава силно ангажиран с намирането на политическо решение
Коментари Харесай

Срещата на министрите на отбраната в Брюксел демонстрира единството на НАТО в период на сериозни предизвикателства и заплахи за сигурността в глобален мащаб

София. Алиансът остава мощно зает с намирането на политическо решение за рецесията в и към Украйна и приканва Руската федерация към разговор и намиране на спокойно решение, оповестиха от Министерството на защитата . В същото време НАТО взема всички нужни ограничения с цел да се приготви да извърши главната си функционалност – да отбрани териториалната целокупност и суверенитета на държавите-членки. Усиленото наличие на сили по източния фланг и нарасналата подготвеност на Силите за отговор на НАТО са строго отбранителни и пропорционални на опасността. Те изпращат явен сигнал, че Алиансът ще направи всичко належащо да отбрани и отбранява своите членове. НАТО събира Европа и Северна Америка в мощен политически и боен защитителен съюз, подготвен да посрещне всяка опасност. Политическата воля на всички държави-членки за осъществяване на съюзните отговорности е мощна и непоклатима.

В рамки на двудневните интензивни съвещания в Главната квартира на НАТО в Брюксел министрите на защитата на страните-членки на Алианса разгледаха оферти, разискаха и реализираха единодушие по редица значими за съюза тематики, в това число за нужните ограничения за повишение на сигурността на всички държави-членки, справедливото систематизиране на тежестите, главните посоки на работа по новата стратегическа идея, ситуацията в и към Украйна и Грузия, като и за партньорството на Алианса със страни-партньори и с Европейския съюз.

През втория ден от форума се организира съвещание на Северноатлантическия съвет с присъединяване на министрите на защитата на Грузия и Украйна. По време на съвещанието съдружниците потвърдиха политическата поддръжка към двете страни, разискаха практическото съдействие с тях, промените в бранш защита и ограниченията за тяхна поддръжка. Бяха разисквани провокациите пред сигурността в района. В своето изявление министър Стефан Янев подвърди поддръжката на Република България към Украйна и Грузия и към тяхната териториална целокупност и суверенитет в интернационално приетите граници. Българският министър на защитата приветства напредъка в използването на промените от двете страни и ги насърчи да се придържат към курса на промени макар всички провокации, пред които са изправени, тъй като това е пътят към резистентност посредством домокрация и господство на закона.

Форумът завърши с неофициална сесия с присъединяване на Върховния представител на Европейски Съюз по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и на министрите на защитата на Швеция и Финландия. Съюзниците разискаха съдействие сред организациите и по какъв начин то да бъде допълнено и задълбочено в области като устойчивостта, иновационните технологии и въздействието на климатичните промени върху сигурността.

В своето изявление в границите на сесията министър Стефан Янев акцентира нуждата от задълбочаване на съдействието сред двете организации като се регистрира нуждата от допълнение на техните функционалности. Той изрази вяра за скорошното сключване на третата взаимна декларация НАТО-ЕС.

В рамките на форума през днешния ден министърът на защитата Стефан Янев организира среща с Пол Саверьо - шеф по отбранителното обмисляне от Международния секретариат на НАТО.

Завършилата среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО показва единството на съюза в интервал на съществени провокации и закани за сигурността в световен мащаб. Отново беше заявен ясно отбранителният темперамент на НАТО и главната му задача за опазване на мира и обезпечаване на сигурността на държавите-членки. В този подтекст са и признатите решения за увеличаване на източния фланг на Алианса.

Препотвърдена беше политическата и практическа поддръжката за Украйна в тази тежка за страната обстановка. Всички съдружници показаха еднопосочна поддръжка за териториалната целокупност и суверенитет на Украйна.

Държавите-членки обявиха еднопосочна поддръжка за двупистовия метод към Русия. Те се ангажираха да продължи разговорът на равнище НАТО-Русия, като в същото време се подхващат действителни дейности за въздържане от нападателни дейности по отношение на Алианса и се покачват отбранителните качества на НАТО.

Изразена беше увереност да не се позволяват взаимни отстъпки с главните правила на Алианса, включително суверенното право на всички съдружници да подхващат ограничения и да развиват с общи старания своите качества за отбрана в границите на груповата защита.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР