Sofia opera pearls streams включва в третата седмица на онлайн

...
Sofia opera pearls streams включва в третата седмица на онлайн
Коментари Харесай

Операта с три нови хита онлайн

Sofia opera pearls streams включва в третата седмица на онлайн спектаклите си три нови оферти. В петък, 27 март, от 17 часа меломаните могат да се насладят на балета „ Баядерка “  от Лудвиг  Минкус. В основните функции са Кимин Ким - министър председател солист на Марийнския спектакъл, Марта Петкова, Венера Христова, Росен Канев, Румен Бонев, Никола Арнаудов. Хореография - Мариус Петипа, режисура - Павел Сталински, диригент - Борис Спасов. „ Баядерка “, един от най-вълнуващите шедьоври на фамозния Петипа, е въодушевен от драмата на древноиндийския стихотворец Калидас и баладата на Гьоте „ Баядерка ”. Трагизъм и поезия, блян към благополучие, обич и независимост се преплитат в тази приказна творба, чието деяние се развива в антична Индия. Сюжетът претворява буйната и всепоглъщаща обич на баядерката Никия към смелия боец Солор. Вярност, измяна, откровеност и лукавство са в основата на този трогателен балетен театър, властващ през времето като апотеоз на пламенната обич. За първи път на сцената на Софийската опера и балет през 2012 година беше показана цялостната истинска версия. Павел Сталински е един от най-значимите съветски хореографи, който слага спектакли по целия свят. Записът е от архива на Софийската опера.

В събота, 28 март, от 17 часа – „ Трубадур “ на  Верди. В основните функции са Венцеслав Анастасов, Радостина Николаева, Светозар Рангелов, Иванка Нинова, Даниел Дамянов. Диригент е Лоран Кампелон, режисьор е Филипо Тонон, възстановка - Вера Белева. Либретистът Камарано е основал сюжет, в който се развихрят всички пристрастености: обич, ненавист, интриги и трагизъм. Музиката на Верди е завладяваща – с пленяващи арии, дуети, ансамбли, с внушителни хорови подиуми: същински бисери, които с огромен триумф живеят и на концертния подиум. Записът е от архива на Софийската опера и е в взаимна продукция с ТВ 1.

Неделя, 29 март, 16 часа – „ Набуко “ от Верди. В основните функции - Владимир Стоянов, Роберто Скандюци, Сузана Бранкини, Даниел Дамянов, Шай Блох, Кахабер Шавидзе, Силвана Пръвчева. Диригент Михаил Синкевич, режисьор - Пламен Карталов, мултимедия - Вера Петрова. Постановката с библейската тематика за завладяването на Ерусалим от Навуходоносор и ориста на поробените евреи, оживя под небето на София в прегръдката на най-величественият храм на Балканите - катедралата „ Свети Александър Невски “. Тя бе следващото осмисляне на нови знакови пространства за оперни спектакли навън от режисьора Пламен Карталов, създателят на  „ Сцена на вековете “ на хълма на " Царевец " още през 1983-а.  Записът е архивен в партньорство с ТВ 1 и е изработен онлайн. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР