Сочи. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе

...
Сочи. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе
Коментари Харесай

ТАСС: Путин приема гръцкия премиер в Сочи за преговори

Сочи. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще организира диалози в Сочи с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. От пресслужбата на Кремъл осведомиха по-рано, че на срещата се възнамерява да бъде разискван целият набор от въпроси, свързани с руско-гръцкото съдействие в политическата, комерсиалната, икономическата, културната и филантропичната област, както и да се обменят отзиви по настоящи въпроси на интернационалния и районния дневен ред, предава TACC .

На собствен ред формалният представител на гръцкото държавно управление Йоанис Ойконому разясни, че Мицотакис има намерение да разиска с Путин съдействието сред двете страни в региона на енергетиката, туризма, културата и образованието.

Ойконому означи, че това е първата среща на Мицотакис с съветския водач в качеството му на министър председател. Двамата са се срещали в Атина през 2016 година, когато Мицотакис беше отпред на тогава опозиционната „ Нова народна власт “.

Двустранно съдействие

По-рано съветският дипломат в Атина Андрей Маслов акцентира, че връзките сред Русия и Гърция се развиват доста позитивно, „ даже пандемията не замрази политическия разговор, който е натоварен и логичен “. В тази връзка той означи, че програмата за двустранни контакти тази година е била доста богата. През март съветският министър председател Михаил Мишустин съставлява страната на тържествата в Атина, отдадени на 200-годишнината от Гръцката революция; през октомври ръководителят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко посети Атина, където се срещна с ръководителя на Народното събрание Константинос Тасулас, също така външните министри Сергей Лавров и Никос Дендиас поддържат постоянни контакти, добави посланикът.

Маслов добави, че след миналогодишната криза заради пандемията двустранната търговия се е нараснала с 56% през първите девет месеца на тази година, а капиталовото съдействие се развива. Освен това, означи дипломатът, Русия е благонадежден снабдител на природен газ за Гърция. Той напомни, че през август от името на Путин в страната бяха изпратени съветски противопожарни самолети и хеликоптери в помощ за справяне с горските пожари.

Очакванията на гръцката страна

Първият заместник-министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис сподели по-рано в изявление за ТАСС, че визитата на Мицотакис ще способства за развиването на по-нататъшните двустранни връзки. По думите му напъните на страните на този стадий са съсредоточени в региона на енергетиката, превоза, туризма, вложенията и междурегионалното съдействие.

Варвициотис означи също, че гръцкият министър председател ще стане един от дребното европейски водачи, които президентът Путин ще одобри в Сочи. Той изрази вяра, че сходна среща ще алармира за възкръсване на двустранните връзки, „ което обаче не трансформира главните характерности на външната политика на Гърция “ във връзка с Европейски Съюз и НАТО. В същото време, съгласно Варвициотис, Руската федерация като цяло е основен фактор в архитектурата на европейската сигурност.

В навечерието на визитата си в Сочи гръцкият министър председател организира обособени телефонни диалози на 6 декември с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и ръководителя на Комисията по външни връзки на Сената към Конгреса на Съединени американски щати Робърт Менендес. Страните стигнаха до общия извод, че Гърция с изключение на всичко друго е скъп и благонадежден съдружник на Съединени американски щати, заключи Protothema след диалозите им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР