Собствениците на Orbico Бранко Роглич и на Cordeel Дик Кордеел

...
Собствениците на Orbico Бранко Роглич и на Cordeel Дик Кордеел
Коментари Харесай

Cordeel инвестира 52 млн. лева в логистичен център за Orbico в София

Собствениците на Orbico Бранко Роглич и на Cordeel Дик Кордеел се поздравяват за взаимния план

© Надежда Чипева " Кордеел България " стартира строителството на основния офис и логистичен център на дистрибуторската компания Orbico ( " Орбико България " ) в София. Символичната първа копка на този българо-хърватско-белгийски план беше направена в четвъртък.

Комплексът ще се намира сред " Ботевградско шосе " и " Челопешко шосе " в кв. " Враждебна " покрай Северната скоростна дъга. Той включва офис постройка от 4500 кв. м и 32 000 кв. м хранилища. В него ще има към 500 работни места. В логистичната база ще има 45 000 палетоместа за предпазване и 38 товарни рамки, на които ще може да се обработват на ден 100 камиона. Предвидени са 50 паркоместа със зарядни станции за електрически автомобили. Orbico ще влага 2 млн. лв. в складово съоръжение и 8 млн. лв. в автоматизация на складово-логистичните процеси.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Бъдещият административно-логистичният комплекс на Orbico ще включва офис постройка от 4500 кв. м и 32 000 кв. м складово-логистични площи

Фотограф: Cordeel
52 млн. лв. инвестиция

Cordeel ще построява комплекса върху личен терен от 57 дка по схемата built to suit and lease - т.е. съобразено с условията на съответен предстоящ наемател. Това значи, че с изключение на строител компанията ще бъде и вложител. За обособените стадии на строителството ще работи с към 50 компании с над 300 експерти като подизпълнители. Планираното влагане в построяването на складовите, офис площите и на нужната инфраструктура е 52 млн. лв., по информация на Cordeel. Двете компании са подписали дълготраен наемен контракт - непрекъсваем за 15 години с опция за възобновяване за още 10 години. След десетата година Orbico има опция да купи постройките.

Cordeel е фамилна белгийска компания, основана през 1934, която в този момент участва на 20 разнообразни европейски пазара. За 20-те години, през които работи в България, има изпълнени над 85 плана. Около 70% от тях са в индустриалния бранш - логистични центрове и индустриални здания, само че портфолиото включва също офиси и обществени планове. Сред огромните обакти са логистичният център на Lidl в Кабиле, Bulgaria Mall и Infinity Tower в София. Голяма част от постройките са с три или четири звезди на BREEAM. Оборотът на компанията за 2018 година е 22 млн. лв., за миналата година - 53 млн. лв..

Символичната първа копка: (от ляво надясно) притежателят на Cordeel Дик Кордеел, белгийският дипломат Франсоа Бонтан, хърватският дипломат Ясна Огняновац, притежателят на Orbico Бранко Роглич, вицепремиерът Томислав Дончев, ръководещият шеф на " Кордеел България " Владимир Андреев

Фотограф: Надежда Чипева
Моделът " Строителство по размер "
" Харесваме да работим с клиенти, които желаят да развиват своя бизнес ", споделя ръководещият шеф на " Кордеел България " Владимир Андреев. " Развиваме така наречен desing&build метод, в който влизаме в същината на работата на нашия клиент, във функционалностите и неговите потребности. Анализираме ги, приготвяме задание, проектираме, строим, узаконавяне. В това време компанията развива своя бизнес, а ние вършим дома за него. Това построява дълготрайни връзки с тези клиенти. "

Фотограф: Надежда Чипева
" Нашият главен бизнес е строителството и профилът ни е на основен реализатор. В случая сме и в ролята на вложител ", изясни Владимир Андреев, новият ръководещ шеф на " Кордеел България ". " Разбира се, това е риск, и по тази причина е доста значимо какъв е кредитният рейтинг на наемателя, който сме избрали и с който сме се договорили. Orbico e доста сполучлива компанията освен в България, само че и в Европа и респективно има съответните банкови гаранции по тази причина ", добави той.

Инвестиционната скица " Built to suit and lease " е наложена в европейската процедура от доста години, само че в България към момента не е доста известна. " В предишното имаме няколко сходни плана. Но не го вършим постоянно, а единствено, когато имаме сигурен клиент ", изясни Андреев. Той даде образец със постройка за белгийската компания за добавки за хранителната промишленост Puratos край Перник. На десетата година Puratos изкупуват постройката. Сега са поръчали на Cordeel да работи по нейното уголемение. По тази скица е строен и складът с надълбоко заледяване за логистичната компания Univeg. Впоследствие тя взема решението да се отдръпна от страната, само че Cordeel резервира собствеността си върху постройката и сега я отдава чартърен.

70 дка в кв. " Враждебна "

" През годините комасирахме към 70 дка във Враждебна. Върху 13 дка е построена офис постройка и индустриално хале на Cordeel. Другите през цялото време бяха планувани за клиент в логистиката, защото мястото е уместно за задачата. Особено с развиването на " Северната дъга " местоположението обезпечава бърз достъп до всички автомагистрали и до града. Не са доста локациите в границите на " Околовръстното " с сходни характерности ", добави Андреев.

Първоначално Orbico са желали да купят терена от Cordeel и да им възложат строителството, само че след това договорката е придобила друг тип. " Практиката ни е ние да проектираме индустриалните здания, откакто се срещнем в детайли с бизнеса и нуждата на клиента. В случая имаше в началото планиране от " Иво Петров архитекти " и ние продължихме да работим с тях, с цел да има добавена стойност над към този момент свършената работа ", изясни Владимир Андреев.

Теренът от 70 дка на Cordeel се намира сред " Ботевградско шосе " и " Челопешко шосе " в кв. " Враждебна " покрай Северната скоростна дъга. Върху 13 дка е построена офис постройка и индустриално хале на строителната компания. Върху останалите 57 дка ще бъде административно-логистичният център на Orbico

Най-големият логистичен център на Orbico Group

" Този логистичен център е най-големият за Orbico Group и е от извънредно значение за бизнеса на компанията ни в България ", съобщи Бранко Роглич, ръководител на Съвета на шефовете на " Орбико България " и притежател на групата. А посланикът на Хърватия в България Ясна Огняновац посочи, че " Орбико България " е най-голямата хърватска инвестиция в страната.

" Орбико " е фамилна компания основана през 1987 година В момента участва на 20 европейски пазара, а на българския е от 17 години. В България дистрибутира над 5000 продукта на 30 компании до 20 000 обекта в цялата страна. Работи с Philip Morris, Procter&Gamble, Shell и Mars. Оборотът на " Орбико България " за предходната година е 832 млн. лв. (около 415 млн. евро), а за тази година се чака да е от порядъка на 450-460 млн. евро, изясни шефът Иванка Иванова.

В София Orbico има личен логистичен център и административна постройка на ул. " Източната дъга " покрай Летище София. Освен това употребява чартърен още три бази, като общата складово-логична повърхност е 23 хиляди кв. м. " Идеята е да консолидираме цялата активност на едно място, което е доста добра локация, и да въведем високи технологии в складово-логистичната си активност ", сподели Иванка Иванова. Складовите бази във Варна и Бургас по 5 хиляди кв. м всяка ще бъдат непокътнати.

Логистичният център би трябвало да бъде подготвен напролет на 2021 година

Строителството на офис постройката към този момент е в ход

Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР