Собствениците на нощни заведения искат финансови компенсации, с които да

...
Собствениците на нощни заведения искат финансови компенсации, с които да
Коментари Харесай

Собствениците на затворени барове искат компенсации от държавата

Собствениците на нощни заведения желаят финансови обезщетения, с които да покрият загубите за повторното затваряне през тази година поради ковид. В противоположен случай не са изключени митинги. Това разгласи пред Българска национална телевизия Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружението на заведенията в България.

През последните два дни кметовете на няколко града в страната, измежду които и София, издадоха заповеди за затваряне нощните клубове и нощни заведения за период от две седмици като защитна мярка против разпространяването на болестта. Според Захариев обаче това е това е дескриминация по отношение на сектора. " Няма никакви медицински доказателства, че нощните заведения са развъдници на болест ", сподели той. 

За на следващия ден е планувана национална среща на притежателите на заведения, на която ще се разиска какви претенции да бъдат отправени към управляващите. Освен с митинги браншовата организация заплаши и с искане на оставките на кметовете, издали заповеди за затваряне на заведенията.

" От къде накъде кметовете ще затварят един бизнес без обезщетения? Ако знаеха, че би трябвало да платят отплата, нямаше да ни затворят ", сподели Захариев. От сектора желаят пояснения от кметовете и общинските щабове за какво подхващат крайната мярка, откакто в края на предходната седмица след среща със здравните управляващи беше решено, че нощните питейни заведения и нощните заведения ще продължат да работят, само че с понижен на половина потенциал. 

" Ние не сме по хипотеза извършители ", съобщи Захариев и изясни, че в тези заведения се съблюдават прецизно протиепидемичните ограничения – личният състав е с маски, прави се щателна стерилизация на всички места. А що се отнася до скупчването на хора извън, пред заведенията, това не било от юрисдикцията на техните шефове. Единични били случаите на нарушавания и тъкмо тези обекти би трябвало да бъдат затваряни.

Според сдружението затварянето на нощните клубове надали ще продължи единствено две седмици и евентуално ще бъде удължено доста повече. Очакват и броят на градовете със затворени заведения да расте.

Между100 000 и 120 000 души ще останат без работа. Кметовете би трябвало да поемат отговорност към тези хора. Масово те към този момент са изразходвали всички платени и неплатени отпуски, някои са били на борсата и в този момент ще изгубят право и на компенсации ", предизвестиха от Сдружението на заведенията.

Според тях крутите ограничения подхванати в някои европейски страни показвали, че затварянето на питейни заведения и дискотеки не води до понижаване на броя на инфектираните. 

" Най-рисковото място за болест с ковид са заведенията на закрито ", съобщи преди дни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев, базирайки се на изследване на университета в Тексас. Той уточни, че градският превоз е едвам на 7-8 място по риск.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР