Собственици на аптеки отбелязват, че има повишено търсене на йодни

...
Собственици на аптеки отбелязват, че има повишено търсене на йодни
Коментари Харесай

Рязко е скочило търсенето на йодни таблетки у нас

Собственици на аптеки означават, че има нараснало търсене на йодни лекарства през последните няколко дни. Причината са опасения от нуклеарна война.

За последните 6 дни количествата от продадените йодни лекарства у нас се равнява на тези, които се продават нормално за цяла година

" През последните 3-4 дни имаме 300% растеж на йодни тинктури, на келпа и на калиев йодид таблетки ", осведоми ръководителят на Асоциацията на аптеките Николай Костов, предава Bulgaria On Air. 

Повишеното търсене е поради информация за нараснал радиационен декор в региона на Чернобил. Място за суматоха няма и експертите поучават да не се приема йод без причина. 

" Българска академия на науките отговори на мой въпрос, че сега няма нараснала радиоактивност. Ето за какво споделям изрично за този миг - не би трябвало да се приема йод. При сигнал за повреда би трябвало да се одобряват тези таблетките първите 1-2 часа. След 5 часа тяхната успеваемост понижава 10 пъти ", посочи ендокринологът доктор Малина Петкова. 

Всеки човек има друга потребност от йод за производството на своите йодни хормони. Колкото е по-млад човек, толкоз по-голяма потребност има, споделя ендокринологът. А хората със болести на щитовидната жлеза би трябвало да се съветват с доктор преди да одобряват такива лекарства.

" Това, което нас ни интересува при една радиационна повреда, е изотоп 131. При една повреда той доста бързо се вдишва, попада в кръвта, оттова попада в щитовидната жлеза. Тя е доста дребен орган - 20 грама. Поглъщайки тази огромна доза радиоактивен йод се основава заплаха за здравето на индивида. При приемането на огромно количество йод може да се сътвори противоположният резултат и да си навредим ", предизвести доктор Петкова.

Медикаментите на йодна основа се употребяват главно като добавки. А държавното управление отпусна 4 млн. лв. за допълнение на държавния запас, ще бъде платен и калиев йодид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР