Snowflake взриви борсата с най-скъпото IPO на софтуерна компания(снимка: Snowflake) Разработчикът

...
Snowflake взриви борсата с най-скъпото IPO на софтуерна компания(снимка: Snowflake)
Разработчикът
Коментари Харесай

Snowflake сътвори най-голямото IPO в софтуерната индустрия


Snowflake взриви борсата с най-скъпото IPO на софтуерна компания
(снимка: Snowflake)

Разработчикът на корпоративен програмен продукт Snowflake стана обществен и мигновено се оказа по-скъп от няколко огромни ИТ компании, които са на пазара отдавна.

Snowflake към този момент е записана на Нюйоркската фондова борса под тикер SNOW. Като част от първичното обществено предложение (IPO), компанията продаде 28 милиона акции на цена от $120 за брой и по този метод се оцени на 33 милиарда $.

След отваряне на борсата обаче котировките ѝ скочиха до $245, а до края на търговията курсът на акциите доближи съвсем $254, което е нарастване от 112% по отношение на IPO цената. Пазарната капитализация на компанията надвиши 70 милиарда $ – повече от VMware ($61 млрд.), Uber ($66 млрд.) и Dell ($50,3 млрд.).
още по тематиката
Цената на акциите на Snowflake се оказа доста по-висока от оповестения по-рано диапазон от 100-110 $ за брой. В последния си кръг от частно финансиране тази година компанията беше оценена на 12,4 милиарда $.

„ Това оказва ли ни напън? Разбира се ”, разяснява IPO-то изпълнителният шеф и ръководител на Snowflake Франк Слоутман пред Уол Стрийт Джърнъл. „ Това е избор на доверие. Трябва да работим доста старателно, с цел да отговорим на упованията ”.

Snowflake развива облачна платформа за предпазване и обработка на данни, която разрешава информацията да се комбинира в една система, наречена „ източник на истината ”. Използвайки това решение, фирмите могат да събират, ръководят и проучват информация, да я обменят и да интегрират данни с разнообразни програмни езици, както и да създават аналитични приложения.

Snowflake си партнира с няколко огромни компании, в това число Cisco. Годишните доходи на разработчика надвишават 500 милиона $, като през първата половина на 2020 година са нарастнали с над 130%, отбелязва CNBC.

В рамките на IPO-то Snowflake събра 3,4 милиарда $, което е връх за софтуерна компания. Предишният най-много датира от 2007 година, когато разработчикът на принадлежности за виртуализация VMware притегли 1 милиард $ от IPO.

По-рано Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет планираше да купи 3,1 милиона акции на Snowflake за 250 милиона $ при междинна цена в първичния диапазон на IPO-то от 80 $ за брой. Освен това Berkshire Hathaway искаше да придобие още 4 милиона акции за 323 милиона $ от един от акционерите на Snowflake.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР