Снощи удариха моя свят! И мен ме заболя! Така сякаш

...
Снощи удариха моя свят! И мен ме заболя! Така сякаш
Коментари Харесай

Война на религиите или религия на войната? |

„ Снощи удариха моя свят!

И мен ме заболя! Така като че ли посегнаха на нещо персонално, свято и безпределно скъпо. Защото моят свят е остарялата европейска просвета, възприятието за независимост, правдивост, светостта на човешкия живот. Ценности, които хората изповядват, следват и желаят да опазят, хората като мен. Така дисциплинирам децата си, по този начин желая да пребивавам. “

Това са мои думи написани на 14.11.2015 година след атентатите в Париж.

Виена.

Най-любимият ми град попадна в кошмара на координирани терористични офанзиви.
Сърцето ми бе разрушено на хиляди дребни късчета пръснати по алеите на Schloss Schönbrunn, по паважа пред Spanische hofreitschule, по каменните дантели на катедралата Stephansdom и по протритите от епохи стъпала на Esterházykeller, където са сервирали вино на бранителите на Виена още преди 350 години.
Ислямистки терористи откриват пукотевица пред синагога в католическа Виена. Трите най-големи, така наречен авраамически, религии са преплетени в едно малко и наситено изречение, илюстриращо огромна част от човешката история.

Война на религиите. Дали?

„ Да, сред Запада и Изтока е имало и продължава да има спорове. Никога обаче не е съществувал обединен западно-християнско-еврейски фронт против исляма “ – написа в серия публикации немският професор Михаел Волфзон, представена от DW и продължава:

„ През Средновековието, да вземем за пример, испански християни се бият на страната на мюсюлманите против други християни (и против евреи). Когато през 1529 и през 1683 година турците се изправят пред стените на Виена, католическите крале на Франция разпореждат огромни очаквания на войските на султана, тъй като чакат с негова помощ да победят Хабсбургите... “

Фронтът на войните не е бил само по разграничителната на обособените религии.

Кербала.

Ние ще помним този град с трагичната орис на починалите български бойци през 2003 година Всъщност през 680 година там е била извършена паметна борба след гибелта на Пророка Мохамед в битка за превъзходство, въздействие и завещание, която разделя исляма на двете му съществени посоки – сунити и шиити. Петнадесетвековна омраза, която и до ден сегашен облива в кръв земите на Близкия Изток, като е основа за доста военни спорове, терористични дейности и смъртоносни произшествия в Ирак, Иран, Сирия, Ливан, Либия, Пакистан. И все от хора изповядващи исляма.

Девет са единствено войните във Франция сред католици и протестанти (хугеноти) през втората половина на XVI-ти век. Всеизвестна е Вертоломеевата нощ, в която на 23 август 1572 година френските католици с вярата в осъществяване на положително дело нападнали своите сънародници протестанти и избили сред 5 000 и 10 000 души единствено за 24 часа. Всички участници в събитията са били християни.

Религията е система от човешки правила и полезности, учредена на вярата в гигантски порядък и играе своята основна роля в развиването на човешката цивилизация и индивида съответно.

От друга страна религиите, а още преди този момент и елементарните вярвания, култове и легенди постоянно са били употребени и като съображение за експанзия, водене на война и подчиняване. Обличали са в постоянно подправен, извънобективен, свръхестесвен претекст най-прозаични стремления за налагане на власт, плячкосване на запас и комулиране на евтина, даже безвъзмездна работна ръка.

Парите, религията на войната.

Нека създадем един бърз прочит на историята и дейностите на „ Ислямска страна “ (ИД), поела отговорността за атентатите във Виена.

Наследник на Ал-Каида, която е финансирана от Съединени американски щати и обучавана от Централно разузнавателно управление на САЩ, групировката се разраства с пари от Кувейт и Саудитска Арабия и играе значима роля в гражданската война в Сирия. Има редица доказателства за финансова и логистична поддръжка и от страна на Турция. Отделно са безбройните канали за лично финансиране посредством продажба на нефт и антики, грабежи, отвличания и изнудвания довели до милиардни активи.

За възхода и укрепването на „ Ислямска страна “ е от основно значение и средата, в която вирее, възползвайки се от вакуума в държавната власт на Ирак, Сирия, Либия и от към този момент зародили или основани от самата нея военни спорове. Среда, която е интензивно подхранвана от намесите на днешните Велики сили – Съединени американски щати, Русия, Европейски Съюз, Турция и всички районни играчи в Близкия Изток, всеки със лични ползи, цели и способи за реализирането им.

Отслабена за малко от дейностите на образувана за унищожаването ѝ натовска коалиция, през днешния ден „ Ислямска страна “ още веднъж набира мощност в изискванията на пандемия и се разраства измежду нови територии в Африка, лишени от държавност, народна власт и обикновена сигурност.

" Нигерия, Мали, Нигер, Чад, Мозамбик, Буркина Фасо, Сомалия – във всички тези страни има офанзиви в този момент. Мали е пред срив на страната, на път е Буркина Фасо. Завладяват непосредствено територии, градят свои мрежи и удрят в региони, които са богати на запаси ", разяснява специалистът Руслан Трад, съосновател на журнала за дейни военни спорове De Re Militari, представен от Webcafe.

Религията не е изворът на злото.

Тя е опрощение, претекст, ръководство. Изворът са бедността, огромните геополитически ползи, битката за въздействие, за запаси и в последна сметка - за пари.

Религиозната теория на „ Ислямска страна “ е във тип, който не е прилаган през последните епохи, почива на концепцията за халифат и може да се одобри за главен мотивиращ фактор за нейния триумф при привличане на членове по места, само че бруталните дейности на терористичната организация: зверствата, изтезанията, търговията с органи в действителност скандализират по-голямата част от мюсюлманите по света.

Ето за какво първичната реакция по заклеймяване на исляма като вяра, агресиране против всеки мохамеданин и изобщо подклаждане на разделянето в Европа, с изключение на несправедливи, само че са и рискови дейности, постоянно ловко прилагани от извънредно десни неофициални и публични организации за добиване на политически дивиденти. Всеки един атентат пък способства за разцъфтяването на ксенофобски настроения, неонацизъм и расизъм, за надигането на от ден на ден гласове за по-крути и рестриктивни ограничения към мюсюлманските общности.

Настроения, които следва да бъдат уверено парирани.

Изградена след вековни кървави междуособици и след най-кръвопролитните и разрушителни войни в историята на човечеството, днешна Европа се уповава на универсалните човешки права като независимост на личността, на словото, независимост на самоопределение и изповедание. Ценности, които следва да се отстояват от всички нас, даже и при противодействие на държавните управления и Брюксел и през призмата на цялата ни историческа обремененост и великолепие.

Европа не може да остане изолирана в своето демократично битие, следвоенна сигурност и благополучие. Всичките талази на мигранти през последните десетилетия от някогашни колонии, от Турция или просто от размирни точки на планетата построиха комплицирани стопански, културни и обществени възли, които с изключение на всяка страна поотделно, само че и Съюзът като цяло следва да вземат решение във вътрешнонационален и в общ европейски подтекст, отстоявайки прокламираните общоевропейски правила.

И не би трябвало да забравяме. Редица територии на планетата остават сцена на военни дейности, на междунационални, междуплеменни или цивилен спорове. Наситено е със зони с извънредно невисок витален стандарт, беднотия, апетит, липса на обучение, опазване на здравето и обикновени правила близки до демократичното действие на обществата. Подобна среда постоянно ще генерира и изнася към богатите демокрации принуждение и тероризъм, най-често обгърнати от фундаменталистки религиозни вярвания, които елементарно намират плодородна почва за въздействие. Дори ИД да бъде унищожена като организация, а нейните водачи - премахнати, отново ще се появи неин заместител, може би още по-мощен, по-брутален и ефикасен, до момента в който не се излекуват самите планетарни язви, което е и най-значимото предизвикателство пред актуалната човешка цивилизация.

В подобен комплициран верски, културен и стопански подтекст ние самите като хора и европейци следва да поставим всички сили, самостоятелни и като общество, да съхраним своята приемливост, разсъдък и ценностна система. Да отстоим на изкушенията от елементарно посочени външни виновници за чисто вътрешни проблеми и наслагвания, да отблъскваме всеки опит за опълчване, дамгосване и набеждаване, тъй като е значимо освен да оцелеем физически, само че и да се съхраним морално, етически и цивилизационно.

Сърница.

Малко градче скътано в Родопите, покрай язовир Доспат, където обичам да почивам през лятото. Населено е преобладаващо с мюсюлмани, извънредно благи, работливи и гостоприемни хора. Близо до вилното населено място, в което отсядам се намира параклисa „ Св. Антоний “, в действителност базилика от IV-ти - VI-ти век, зародила преди приемането на християнството по нашите земи. Базиликата е възобновена в достоверния ѝ тип преди петнайсет години, постоянно е отворена и има горящи свещички, а вдясно от входа е закрепена табела, която гласи:
„ Параклисът е възобновен с дарения от християни и мюсюлмани от района “.

Ето това е моят свят!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР