Снощи късно приключи първият тур на президентските и парламентарните избори

...
Снощи късно приключи първият тур на президентските и парламентарните избори
Коментари Харесай

Международният анализатор Драгомир Младенов: Ключови промени в Турция, ако Кълъчдароглу победи Ердоган

Снощи късно завърши първият тур на президентските и парламентарните избори в Турция. Така след часове на преброяване видяхме поврат - страната ще избира президент на втори тур. Съседите ни гласоподават на най-важните избори в актуалната си история - те решават дали Реджеп Тайип Ердоган остава президент след 20 години на власт. Гласоподавателите също ще избират 600 членове на Народното събрание, определени от пропорционално в 87 района. 

Интервю на c международния анализатор Драгомир Младенов.

Последици 

Основният му противник Кемал Кълъчдароглу обещава да отстрани доста от пълномощията, добити от президента Ердоган, откакто той оцеля при несполучлив прелом през 2016 година Успешния референдум от 2017 година узакони разширение на пълномощията на президента за сметка на унищожаване на поста на министър-председателя.

Като президент Ердоган стартира да дефинира политиката за икономическите, сигурността, вътрешните и интернационалните въпроси на Турция.

Какво ще се промени в Турция, в случай че завоюва съперника на Ердоган?

При тази догадка Турция я чака цялостна смяна. Кемал Кълъчдароглу обещава рестарт на страната, завръщане в НАТО и отваряне на присъединителния развой с Европейски Съюз. Това значи, че в случай че завоюва Турция, ще се причисли към западните си съдружници в глобите против Русия.



© Getty 

Друга политика, която незабавно ще засегне всички турци, е прекъсване на изкуственото подтискане на лихвените равнища. Липсата на напън върху управлението на централна банка е нещо, което Кълъчдароглу обещава, с цел да пребори злокобната инфлация, която затруднява турската стопанска система от години.

И тук идва политическата математика. Меджлиса ( бел. ав. - турски парламент) има 600 места за народните представители. Важното в тази ситуация е какъв брой негови членове ще поддържат политиките на Кълъчдароглу.

Какво ще стане обаче, в случай че Ердоган завоюва? 

Ако Ердоган остане президент, той ще  започне да мисли по-систематично за своето политическо завещание и по какъв начин да подсигурява, че неговият режим би траял и след края на този мандат.

Спекулациите за това по какъв начин Ердоган може да се насочи към това, се концентрира върху две евентуални благоприятни условия: първо, прекрояване на турската изборна карта, с цел да се обезпечи поддръжка и второ - избиране на политически правоприемник.



© Getty 

Дългосрочната политическа визия на Ердоган на пръв взор отразява вярата му в консолидирането на благочестиво и патриотично мнозинство-такова, което може да господства в изборния пейзаж в лицето на малцинството секта, обречена на непрестанно опълчване от своя непатриотичен и нерелигиозен темперамент. Ердоган безспорно има вяра, че волята на хората, в случай че бъде изразена без никаква интервенция, операция или напън, би отразявала личната му визия за страната. Тоест, когато задграничните и вътрешните врагове на Турция най -накрая са победени и нацията реализира мира, разцвет.

Изключително хубаво за България е, че и двете страни в политическото опълчване ценят страната ни като скъп и откровено обичан съдружник. Единственото, което би трябвало съществено да ни безпокои след тези избори, са евентуални цивилен вълнения, протести, забрани на празненство и преврати. А те не липсват в сложната за характеризиране турска политическа история, която смесва демократични с недемократични политически институти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР