Снощи говорихме до 1 часа през нощта и съм много

...
Снощи говорихме до 1 часа през нощта и съм много
Коментари Харесай

ЕС спира 90% от покупките на петрол от Русия

Снощи говорихме до 1 часа през нощта и съм доста благополучен да кажа, че това, което беше контрактувано през вчерашния ден на обяд си остана като текст. Сега, през днешния ден ще пристигна общото умозаключение, което няма точни елементи по страни, само че в действителните сделки, което ще пристигна до два дни или на следващия ден, България ще има обособен параграф, на който ще има дерогация особено за нас, до края на 2024 година , което прави доста добра позиция за България и благодарим на нашите сътрудници, че се съгласиха на това. Това съобщи министър председателят Кирил Петков пред публицисти в Брюксел, където следва втори ден на изключителното съвещание на Европейския съвет.

Той уточни, че това ни дава ни опция нашата рафинерия да бъде оправена, тъй че да може да работи на различен нефт. " Но действително ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, само че действително има дерогация и това е поради разбирането, че нашата рафинерия е направена по този начин, че да работи с съветски нефт. Така че, ще ни отнеме време това да се оправи ", изясни Петков.

" Но, като цяло, по едно и също време с това се веселя, че Пакет №6 ще мине и огромна част от паричните потоци на Русия ще спрат . Защото това ще покрие към 90% от петрола на Европа, което съгласно мен е доста мощна позиция, европейска ", разяснява министър председателят.

" Другото нещо, което разбрах през вчерашния ден, седейки до моя сътрудник Рюте, е че и при тях газът спря. Днес чакаме Denmark да спре приемането на съветски газ. Така че, за жалост Путин продължава да употребява този механизъм с рубли, да стопира на обособените страни членки. И към този момент, когато се приказва за позиция, към този момент се вижда, че всички европейски страни, на които им идва договарянето и които застанат на твърдата позиция, че договорът е по-голям от всичко друго - дейностите са едни и същи. Така че, никой не може да каже, че това е особено за България или за Полша ", сподели той.

" Хубавото беше, че все пак излизаме със прекъсване на 90% от петролните покупки от Русия ", уточни министър председателят.

Попитан дали му следва посещаване във Франция, той съобщи, че по отношение на връзките ни с Република Северна Македония и ветото ни за участие на РСМ в Европейски Съюз сега на равнище Министерство на външните работи се прави доста огромна работа, с цел да се види какви са всички благоприятни условия за прогрес по тематиката . " Но преди да се стигне на чисто професионално равнище сред дипломатите до някаква обща концепция накъде може да се върви напред, ние не можем да потвърдим нищо, като действителни стъпки ", изясни Петков. Той добави, че не може да удостовери обособени предложения, защото сега всичко е в ръцете на дипломатите.

Министър-председателят, акцентира, че каквато и сделка да реализират дипломатите, тя няма да бъде осъществена без да се мине през Народното събрание. " Парламентът е последната инстанция, няма да има нищо скрито-покрито пред българския народ и всички ще имаме една обща визия ", посочи той.

На журналистически въпрос за риска от продоволствена рецесия в международен мащаб поради войната в Украйна, Петков отговори, че България е огромен експортьор на зърно и може да бъде част от решението на казуса. " Като страна ние сме експортьор на тази доста скъпа стока и няма да имаме продоволствена рецесия ", съобщи той. По думите на Кирил Петков на европейско равнище се обмислят разнообразни разновидности, като мисли за " сини коридори ", а пристанище " Варна " също би могло да бъде едно от решенията.

Според него България стартира да заема основни позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на казуса с износа на зърно от Украйна. Министър-председателят уточни още, че репутацията на България в Европейския съвет се усъвършенства, като в същото време страната пази националните си ползи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР