Снимките на документалния филм Навални“ започват през 2020 година, когато

...
Снимките на документалния филм Навални“ започват през 2020 година, когато
Коментари Харесай

„Българският гений с лаптопа“, който донесе Оскар за документалистика на филма Навални

Снимките на документалния филм „ Навални “ стартират през 2020 година, когато продуцентката Одеса Рей и режисьорът Даниел Роър улавят кулминационния миг във кино лентата. Той е чисто злато. Но е последван от моменти на суматоха и смут.

Рей, родената в Калгари продуцентка на кино лентата, спечелил БАФТА и Оскар за най-хубав документален филм, се била скрила на скрито място в немската планина Шварцвалд дружно с Роър. Към края на 2020 година и те спечелили доверието на Алексей Навални, съветския отстъпник и гневен критик на Владимир Путин. Той се укривал, до момента в който се възвръща от отравянето си през август 2020 година с съвсем смъртоносна доза от нервнопаралитичното вещество „ Новичок “.

В този ден Навални взема решение да се показа за съветски чиновник, до момента в който се обажда на един от хората, за които има вяра, че са го отровили. Информацията за контакт двамата режисьори получили с помощта на проверяващата работа на Христо Грозев, българския публицист, който пръв свързал двамата режисьори с Навални.

Идеята е била да подлъжат съветския сътрудник да признае осъщественото. За изненада на Рей, Рохер, Грозев, а може би даже и на самия Навални, това „ шегаджийско позвъняване “ проработва.

„ Има моменти, в които боговете на документалното кино се усмихват на документалистите. В деня на телефонното позвъняване Даниел и аз просто се погледнахме един различен. Това беше моментът, в който разбрахме, че имаме материал за филм. “

заявява Рей в изявление за Postmedia.

„ Ако би трябвало да бъда почтен, никой не мислеше, че от тези телефонни диалози ще излезе доста, само че си мислехме, че това може да бъде прекрасен сюжет. (Той) по този начин или другояче щеше да разгласява имената на тези убийци, за какво просто да не им се обадим на сутринта в деня на обявата и да забележим какво ще кажат за себе си? “

обяснява Рей

Грозев е свързал позвъняванията по този начин, че да наподобява, че идват от Федералната работа за сигурност на Руската федерация (ФСБ). В последна сметка Навални се показва за ядосан съветски чиновник, който желае информация за покушението. Човекът от другата страна на линията по този начин и не схванал истината. Той продължава да дава отговор на въпросите и най-после признал за отравянето.

„ Даниел и аз не приказваме съветски, само че просто знаехме, че нещо се случва; нещо огромно ще се случи. Даниел се изпоти и сподели: Боже, нека има задоволително батерия в този фотоапарат. Дръжте го устойчиво! Аз пък крещях за скърцащия стол на назад във времето. Веднага щом диалогът завърши, всички се стреснаха. Христо изкрещя: „ Имаме цялостно самопризнание! “. Помислихме си: „ Обадете се на немската полиция, имаме потребност от подкрепление! Ако ФСБ следи къщата, ще разбият вратата, ще вземат записите ни и евентуално ще гръмнат всички ни, тъй че всички се мъчеха да качат фрагментите някъде, с цел да ги предпазят. Беше просто безпорядък.

споделя Рей.

Приблизително седем минути от този съвсем едночасов диалог са включени в документалния филм „ Навални “, който след изненадващата си премиера на фестивала „ Сънданс “ през януари 2022 година влиза в заглавията на вестниците и печели самопризнание. Както филмът, по този начин и премиерата бяха държани в загадка до 24 часа преди прожекцията, защото уредниците се притесняват, че системите за продажба на билети ще бъдат хакнати, в случай че той бъде разгласен дружно с останалата част от програмата.

На 19 февруари Рей е на сцената на премиите на Британската академия за кино изкуство дружно с сътрудниците си продуценти, приемайки премията за най-хубав документален филм. Тя посвети премията на Христо Грозев, който назова „ нашия български талант с преносим компютър “. Той не е бил позволен да участва заради съображения за сигурност, защото животът му е заплашен от съветското държавно управление и Владимир Путин, споделя Одеса Рей.

Нито Рей, нито Роър са цялостни новаци в региона на неигралното кино, когато за първи път се срещат с Навални в неговото укритие. Рей е родена в Калгари и прекарва първата си година там, преди да се реалокира с родителите си в Индия. Когато родителите ѝ се разделят, тя се връща в Калгари на осемгодишна възраст и живее при баба си и дядо си по майчина линия до 13-годишна възраст. По-късно тя разделя времето си сред Сиатъл и Хонконг, където живее татко ѝ.

Посещава гимназия в Япония, където стартира кариерата ѝ на актриса. За първи път придобива популярност, като се появява против Брад Пит в поредност от японски реклами за Edwin Jeans. Това е и мястото, където получава първия си опит зад кулисите, когато на 21 години е съавтор, продуцент и реализатор на основната роля в първия си игрален филм – „ Дженифа “ от 2004 година. Продължава да се снима в американски филми и телевизия, преди да се включи в основаването на Ivanhoe Pictures – компания, която продуцира касовия шлагер Crazy Rich Asians.

През 2018 година продуцира първия си документален филм – късометражен филм за Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, наименуван Clear Blue Skies (Ясно синьо небе), преди да подпише контракт като продуцент на пълнометражния документален филм на Дейвид Хенри Герсон за сирийските художници The Story Won’t Die (Историята няма да умре).

Рей и Рохер се срещат за първи път с Христо Грозев, когато работят по различен документален филм за Украйна. Грозев стартира да изследва отравянето на Навални и предлага на двамата режисьори да се срещнат с него. Филмът за Украйна е отсрочен.

Макар че CNN Films, HBO Max и Warner Bros в последна сметка се захващат кино лентата, в началото той е гола продукция, в която единствено Рей и Роър вземат участие, дружно с Навални.

„ Екипът на Навални явно е бил внимателен и доста деликатен за това кого позволява. Бяха се свързали с няколко режисьори, само че не одобриха никого. Започнаха да приказват с Христо, тъй като той имаше информация, която им беше нужна за отравянето на Навални.

обяснява Одеса Рей

Той провежда среща с Налвани за показване на продукцията. В рамките на няколко седмици Рей и Роър отпътуват към гората за срещата. Налвани се съгласява да им разреши да снимат фрагменти. Ако не се получи, Рей го уверил, че ще се откажат и ще му дадат целия сниман материал.

„ По това време не бяхме свързани с огромни продуцентски компании и бяхме канадци, а не американци, което съгласно мен в действителност ни оказа помощ. Навални постоянно е бил представян като марионетка на Централно разузнавателно управление на САЩ или на държавното управление на Съединени американски щати, само че ние бяхме самостоятелни канадски режисьори. Мисля, че това му хареса. На идната заран просто започнахме да снимаме. По това време снимаше единствено Даниел, тъй като нямаше никой различен.

разяснява още Рей

Признанието, което последва след излизането на кино лентата е малко объркващо за Рей, която в този момент се връща към работата по кино лентата за войната в Украйна. Навални е задържан, когато се завръща в Русия през 2021 година, и остава в изолираност в наказателната колония в Мелехово. Рей продължава да чува ужасяващи истории за това по какъв начин се отнасят с дисидента, който продължава да е звучен критик на съветската инвазия в Украйна. Той е в неприятно здравословно положение и неговите поддръжници упрекват съветските чиновници, че го подлагат на непрекъснати изтезания.

Филмът завоюва премията „ Оскар “ за най-хубав документален филм в ранните часове на понеделник сутринта.

Двете деца на Навални и брачната половинка му Юлия участваха на церемонията в Лос Анджелис и се причислиха към режисьора на кино лентата на сцената, с цел да одобряват премията.

„ Съпругът ми е в пандиза единствено за това, че споделя истината, брачният партньор ми е в пандиза единствено за това, че пази демокрацията. Алексей, бленувам за деня, в който ти ще бъдеш свободен, а нашата страна ще бъде свободна. Бъди мощен, обич моя. “

каза Юлия Навална

Дългогодишен критик и политически съперник на съветския президент Владимир Путин, 46-годишният Навални сега тъне в затвор с оптималната сигурност на към 120 километра източно от Москва.

Той беше задържан при завръщането си в съветската столица през януари 2021 година, откакто прекара пет месеца в немска болница, с цел да се лекува от съмнение за отравяне с нервнопаралитичното вещество, „ Новичок “. Руското държавно управление отхвърля да е забъркано в отравянето.

Навални беше наказан на две години и половина затвор от съветски съд за хипотетично нарушение на изискванията на предварителното му освобождение. След това, през март 2022 година той получи още една деветгодишна присъда по обвинявания в машинация.

Документалният филм наблюдава политическия напредък на Навални, който се трансформира в най-значимата съпротива на Путин, и документира следствието на проверяващата организация Bellingcat за отравянето му, както и последвалото му отнемане от независимост.

В речта си при приемането на премията режисьорът Даниел Роър я посвещава на Навални и на „ всички политически пандизчии по света “.

„ Алексей, светът не е не запомнил твоето жизненоважно обръщение към всички нас. Не можем и не би трябвало да се опасяваме да се противопоставяме на диктаторите и авторитаризма, където и да надигнат глава. “

каза Рохер.

За в този момент можете да гледате кино лентата единствено в платформата на HBO Max, която се употребява необятно и у нас

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР