Снимки, направени от автоматичната междупланетна станция “Розета на кометата Чурюмов-Герасименко,

...
Снимки, направени от автоматичната междупланетна станция “Розета на кометата Чурюмов-Герасименко,
Коментари Харесай

Как изглежда кометата Чурюмов-Герасименко пред погледа на “Розета”

Снимки, направени от автоматизираната междупланетна станция “Розета ” на кометата Чурюмов-Герасименко, демонстрират извънредно неправилната й форма. Това се оповестява на страниците на Европейската галактическа организация.

На страницата на КОСМОС БГ към този момент беше писано по тази причина преди три дни, само че в този момент разполагаме с по-добри и по-нови фотоси. “Розета ” към момента се намира на огромно разстояние – 12 000 километра от кометата и към момента не се виждат елементи от повърхността. На последните фотоси се виждат тъмни и светли райони, само че ще избързаме, в случай че почнем да ги интерпретираме като кратери, равнини или долини. Трябва да се изчака “Розета ” да се приближи още повече.

 Comet rotation

Видео, което демонстрира въртенето на кометата Чурюмов-Герасименко въз основата на фотоси от 14 юли. Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Засега обаче сигурно може да се твърди, че кометата е построена от два ясно забележими съставния елемент. Единият съставен елемент наподобява издължен, до момента в който другият е по-скоро с формата на крушка.

Специалистите от ЕКА ни припомнят, че сходен градеж не е чак толкоз необикновен за метеорити и комети, колкото сме склонни да си мислим.

Даже кометата 8П/Тътъл се допуска да е контактна двойка, радиоизображения от телескопа Аресибо в Пуерто Рико загатват, че тази комета е формирана от два сферични съставния елемент. Кометата Хартли 2, снимана от автоматизираната станция на НАСА “Епокси ” през 2011 година също е формирана от две елементи, разграничени от равен район.

Даже наблюдения на метеорита Итокава, който бе посетен от задачата на Япония “Хаябуса ” демонстрират, че той е формиран от две елементи с друга компактност.

Ако “Розета ” в действителност се е запътила да учи подобен вид комета, могат да се извлекат доста значими научни резултати, защото съществуват доста благоприятни условия за образуването на такива комети. Има доктрина, съгласно която подобен вид комети са се образували чрез нискоскоростен конфликт в ранните години на съществуването на Слънчевата система. Има доктрина, съгласно която образуването на контактните двойки е резултат от гравитационното привличане на огромно небесно тяло като Юпитер. Или има и трети вид – кометата Чурюмов-Герасименко може да е била кръгла, само че около честите прекосявания към Слънцето част от ледът се е изпарил и се е стигнало до такава форма!

Автоматичната междупланетна станция “Розета ” би трябвало да се приближи още по-близо до кометата, с цел да се разгадаят детайлите от повърхността на Чурюмов-Герасименко и да се добие визия какъв е тъкмо произходът й.

Навлизането в орбита е планувано за 6-ти август. Европейската галактическа организация (ЕКА) към този момент даде обещание, че фотоси ще има в този ден.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР