Снимки читател ПетелИ варненци посрещнаха Слънцето на Джулай Морнинг на

...
Снимки читател ПетелИ варненци посрещнаха Слънцето на Джулай Морнинг на
Коментари Харесай

Вижте как изгря Слънцето на Джулай Морнинг край Варна

Снимки четец Петел

И варненци посрещнаха Слънцето на Джулай Морнинг на морския бряг.

Джулай (на британски: July – юли), или Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, обвързвана с хипи придвижването, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

``
реклама

Името на празника се свързва с известната ария July Morning на британската рок-група „ Юрая Хийп “ от 1971 година На всеки 30 юни против 1 юли доста хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, с цел да посрещнат дружно изгрева на Слънцето. Така считат, че се пречистват пред него, някои вършат връзка с езически или религиозни обреди.



Въпреки че обичаят е повлиян от международното хипи придвижване от 1960-те години, той съществува в България.

Джулаят е саморасъл за България заради естеството на неговото пораждане, като не се следи в други страни в Европа и по света.

Възниква като хипи празник във Варна през 1980 година, по-късно се празнуването реалокира в село Варвара, община Царево. Понастоящем се чества постоянно с присъединяване на Джон Лоутън в най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Твърди се, че е зародил като митинг против комунистическата власт, изразен в смисъла и внушението на едноименната ария на „ Юрая Хийп “. След рухването на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, само че неналичието на първоизточника за митинг трансформира с времето главната концепция на първото хипи придвижване в България.



Някои настояват, че концепцията към този момент е изгубила своето в началото значение, както и че по-младите хора не са безусловно осведомени с изискванията, при които е зародил този празник или даже кой е създателят на песента. Въпреки това въодушевлението от първите утринни лъчи, като знак на зараждащия се живот, е към момента съществена причина хората да го празнуват.

Поради прекомерното посещаване след измененията от 1989 година на хора, които са надалеч от хипарската концепция, група от така наречен „ остарели хипари “ вземат решение да стартират да празнуват „ ивнинга “ (вечерта – от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

Представата за Джулая е непокътната и през днешния ден. Според някои той има смисъл на бягство от града и от цивилизацията, на митинг против личното Аз и цялостно освобождение на личността от оковите на огромния град.



Посрещането на изгрева на 1 юли се рапространява и по други места по Българското Черноморие, като се отдалечава от връзката с хипи придвижването. Отбелязва се също и навътре в страната. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка известност измежду младите.

Местата, на които се празнува, са към този момент освен по черноморското крайбрежие, само че и в множеството огромни обитаеми места на страната. Особено известни са крайбрежията на реки и всевъзможни водни басейни, хълмисти местности с допустимо най-широка видимост на терена, както и всяко нагорнище към огромните градове.През последните години Джулай Морнинг се чества с присъединяване на Джон Лоутън група БТР в градчето с най-красивия залез по Дунава – Тутракан



Фактически изгревът може да бъде посрещнат на всички места с аспект на изток, като за хората, които нямат опция да прекарат нощта навън, това е задоволително, с цел да се усещат съпричастни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР