Снимка- ПрокуратуратаПревоз с 22,72 т отпадъци от текстил е установен

...
Снимка- ПрокуратуратаПревоз с 22,72 т отпадъци от текстил е установен
Коментари Харесай

22,72 т незаконни отпадъци хванаха на границата

Снимка- Прокуратурата

Превоз с 22,72 т боклуци от текстил е открит на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост 2 – Видин.

Превозът е върнат към Италия на 7 януари, защото боклукът е импортиран в страната нелегално, оповестиха от Министерството на околната среда и водите.

След като българска компания с букви И.Р.Г. е избрана като високо рискова по отношение на транспорта на боклуци, министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал осъществяване на прецизен надзор при всички транспорти за въпросното сдружение.

През май 2020 година е подаден сигнал от Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост 2 - Видин за транспорт на въпросната компания, осъществена е инспекция от страна на РИОСВ-Монтана, при която е открит противозаконен транспорт на 22,72 т боклуци от текстил. Получател е българското сдружение И.Р.Г., а отпадъците са с генезис от Италия.

Превозът е избран като противозаконен и отпадъците са върнати от лицето, което урежда транспорта, компания от Швейцария, на упоменатата в документите по транспорта като генератор на отпадъците италианска компания.

Това  е станало допустимо вследствие на взаимоотношение сред Националния координационен център към Министерство на околната среда и водите с способените органи на страните по превоз и предназначение, както и с Oкръжна прокуратура Видин, ОД на Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция " Гранична полиция ".

Инициирано е следствие от Окръжна прокуратура-Видин, в хода на което е конкретизиран типът на импортираните боклуци - абсорбенти, кърпи за заличаване, филтърни материали и защитни дрехи.

За интервала от основаването на НКЦ като оперативна работна група до края на ноември на 2020 година нерегламентираните транспорти на боклуци в процентно съответствие са намалели от 11,62 на 100 на 2,85 %, показват от Министерство на околната среда и водите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР