Снимка PexelsОт Асоциация на индустриалния капитал измислиха вариант, който няма

...
Снимка PexelsОт Асоциация на индустриалния капитал измислиха вариант, който няма
Коментари Харесай

Асоциация на индустриалния капитал: Служителите да плащат по-големи осигуровки

Снимка Pexels

От Асоциация на индустриалния капитал измислиха вид, който няма да се хареса на нито един чиновник в България. 

Да се промени в този момент настоящата скица на заплащане на осигуровките у нас - 60% за сметка на работодателя и 40% за сметка на служащия, като чиновниците да заплащат по-високи и даже да поемат задачите осигуровки. Това се предлага като мярка против недекларираната претовареност в страната в показаната от Асоциация на индустриалния капитал в България Национална карта на недекларираната претовареност, написа

Според проф. Емилия Ченгелова, която показа проучване по тематиката, по този метод ще се понижи икономическият интерес на работодателя от недекларирана претовареност и в това време ще се усили ползата на служащия, освен да има трудов контракт, само че и да бъде обезпечаван върху цялостната сума на брутното трудово заплащане. 610 лева и осигуровки за нает незает от страната.

Друга мярка е осъвременяване на трудовото законодателство, с цел да се изключат “вратичките ”, които в този момент разрешават наемането на хора без контракт. Работодателите желаят и да се вкара системи от бонуси и тласъци за правилните компании. 29 на 100 е недекларираният труд в България, демонстрира проучването на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Проучването е извършено измежду 630 предприятия, в които с изключение на работодателят, въпросник попълнят и служащите. Пет типа недекларирана претовареност се употребяват у нас.

Най-честата процедура е работа на контракт с фиктивни клаузи, като част от парите се дават на ръка. На второ място се ползва практиката да не се заплаща ексклузивен труд, както и да се употребяват прикрити трудови контракти - т.е. подписва се цивилен контракт, с цел да не заплаща работодателят осигуровки. Едва по-късно се ползва практиката да се наемат хора без трудов контракт, а на последно място е потреблението на подправена самонаетост, изясни проф. Ченгелова. 91% от служащите и 83% от работодателите считат, че недеклариран труд има, тъй като законите у нас оставят малки врати.

Други фактори са ниските наказания, както и демотивацията на хората да заплащат осигуровки, тъй като не имат вяра в здравната и пенсионната системи, демонстрира още проучването. Според заместник-министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров разнообразни проучвания за сивата стопанска система у нас демонстрират, че делът є понижава. За последните 10 години делът на стопанската система на ярко се е повишил от 64% до 80 на 100, добави той. Пандемията сподели какъв брой е значимо служащите да се обезпечават на действителните приходи. Сега се видя, че на помощта на страната може да се разчита, единствено в случай че бизнесът работи на ярко, означи и зам.-министърът на финансите Даниела Петрова.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР