Снимка: Петел, видео Нова телевизияЗа сериозна измама, завлякла десетки хора,

...
Снимка: Петел, видео Нова телевизияЗа сериозна измама, завлякла десетки хора,
Коментари Харесай

Разследване на Нова: Фалшиви кредитни посредници завлякоха десетки хора с пари

Снимка: " Петел ", видео " Нова телевизия "

За сериозна машинация, завлякла десетки хора, оповестява " Нова телевизия " в рубриката си " На твоя страна ".

Такси за стотици левове вместо обещания заем. Десетки консуматори станаха жертви на подправени кредитни медиатори след обещания за евтини заеми през разгласи в интернет. Вместо преференциален заем обаче пострадалите оставали с празни ръце и то, откакто били принуждавани да заплащат разнообразни суми за отпущането на парите.  Как работи схемата и кои най-често са цели на измамниците?

Атрактивните заеми се оферират през платформи с безвъзмездни разгласи или групи в обществените мрежи, излиза наяве от сигналите на пострадалите. Сред евентуалните жертви на подправените кредитни медиатори са настоящи длъжници или хора, които са изпаднали в тежко финансово състояние. За да ги получат обаче били принуждавани да заплащат разнообразни такси, застраховки или регистрация.

Множество насъбрани задължения. И потребност от нови. За да запълнят старите. След многократни отводи за финансиране поради неприятна кредитна история - мъж и жена се натъкват на разгласи с обещания за подпомагане при разпределяне на заем. Предпочитат да останат анонимни. Затова ще ги назоваваме Стоян и Мая.

 „ Много бързи заеми се натрупаха, тъй като вземеш един, след това пък втори, трети…и става една лавина ”, споделя Мая.

 Бягство от лавината намира в уебсайт с финансови разгласи, посредством който се свързва с мъж, който й дава обещание заем. Без значение от неприятното й кредитно досие.

До действителна среща с кредитния медиатор не се стига. Разговорите се водят по телефона, а обещанието е, че парите ще се изплатят бързо. Мнимият финансов съветник бързо печели доверието на Мая.  При какви условия ще се изплати заемът и какъв брой би трябвало да заплати най-после - не излиза наяве, защото контракт изобщо не се предлага.

 „ Казаха, че това е изцяло естествен заем, с изцяло естествени вноски, с изцяло естествени лихви – каквито са множеството потребителски заеми. Не е ставало въпрос за никакви конректни проценти, за никакви съответни вноски и така нататък ”, споделя още Мая.

 Бързо след обещанията, идват и изискванията. За да получи заема, Мая би трябвало да заплати такса.

 „ Имаше някаква оценка на риска – 3,7 % от въпросната сума, която трябваше да изпратя. Трябваше да се изплащат пари за погасяване на осигуровки, с които бях закъсняла ”, изяснява дамата.

 Принудена от задълженията, които имала, Мая стартира да заплаща сумите. Парите се превеждали през система за парични преводи. Таксите бързо се натрупали, само че заемът по този начин и не идвал. Мая незабавно подава тъжба в полицията. Оказва се, че ужилените от този мъж са десетки. Телефоните на хората, на които изпращала парите за такси, също се оказвали подправени – благосъстоятелност на инцидентни хора, които даже и не подозирали за схемата.

 Стоян  твърди, че  също е измежду излъганите от подправени кредитни медиатори. До потребността от помощта им стига след няколко насъбрани дълга. В търсене на разновидности за излизане от рецесията – попада на публикация за разпределяне на заеми от 5 до 100 хиляди лева Бързо е утвърден за заема. Но с цел да го получи, му поискали сума от 260 лева За броени дни таксите, които желали от Стоян, по думите му доближават близо 1000 лева И тук персонална среща с медиатора – няма, а връзката се води единствено по имейл. Парите пък се изпращали на банкова сметка.  До обещания заем по този начин и не се стига. 

 Жертвите на тази скица се оказват десетки. Помощта си мнимите кредитни медиатори оферират през разгласи в интернет, описват от сектора. Сигналите против тях стават от ден на ден.  След бърза инспекция в интернет се натъкваме на стотици разгласи, които дават обещание  отпускане на заеми в къси периоди, без значение от профила на претендента. Офертите гласят, че медиаторите оферират решение за всеки – от бързи заеми, през заеми от физически лица, та даже подпомагане при банков заем.
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР