Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : United Launch Alliance

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : United Launch Alliance
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Атлас 5 изведе в орбита първите два спътника от групировката Кайпер, конкурента на Старлинк!

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: United Launch Alliance

Днес в 21:06 ч. ракета на Юнайтед Лонч Алайънс “Атлас 5 ” изведе в орбита първите два спътника от групировката на Амазон “Кайпер ”, съперника на “Старлинк ”. Но методът, по който задачата бе отразена, сподели, че Джеф Безос не е по-добър бизнесмен от Илон Мъск. При СпейсЕкс най-малко няма секретност и всички полети се излъчват в детайли. Живото лъчение на тази първа задача от плана “Кайпер ” бе мощно разочароващо.

Юнайтед Лонч Алайънс ни сподели в действително време само работата на първата степен на ракетата “Атлас 5 ”, която бе оборудвана с ракетен мотор “РД-180 ”, създаден от съветското дружество Неправителствени организации “Енергомаш ” – един от последните останали на склад. Работата на втората степен, отделянето на обтекателя и най-много фрагменти на самите спътници не ни бяха показани “съобразно поръчка на клиента ” – фраза, която е присъща за военните стартове, а не за комерсиалните.

Нещо повече – още преди старта Амазон не благоволи да ни покаже нито една, безусловно нито една снимчица на “КайперСат-1 ” и “КайперСат-2 ”, нито поотделно, нито под обтекателя на ракетата “Атлас 5 ”. Не разполагаме и с базисна информация за техния размер или тегло. Космически специалисти имат вяра, че всеки един от двата спътника тежи не повече от няколкостотин кг. Имайки поради, че потенциалът на всяка ракета “Атлас 5 ” надвишава 8.2 тона, някои от специалистите се замислят дали “Кайперсат ”-ите бяха единствения потребен товар на борда … или с изключение на тях пътуваше и строго секретна военна задача.

Що се касае до плана “Кайпер ”, мегагрупировката би трябвало да се състои от общо 3 236 спътника, като най-малко половината от тях би трябвало да бъдат изстреляни преди юли 2026 година. Напомням на читателите, че за тази цел Джеф Безос е поръчал 77 изстрелвания от три компании – Юнайтед Лонч Алайънс, Блу Ориджин и Арианаспейс. Нарочно се заобикалят услугите на СпейсЕкс. Вложени са милиарди долари (предполагаемо $10 млрд.) не просто за това да има аналог на “Старлинк ”, само че да се форсира създаването на ракетите на гореспоменатите компании, надлежно “Вулкан ”, “Ню Глен ” и “Ариана 6 ”.  Така ще се подсигурява, че Илон Мъск няма да е монополист.

Изведените през днешния ден в космоса “КайперСат-1 ” и “КайперСат-2 ” би трябвало да показват надеждността на галактическите технологии на Джеф Безос. Първата задача е да се реализира радиоконтакт, след което ще бъдат разгърнати слънчевите акумулатори. Едва след това спътниците ще бъдат свързани с интернет и наземните екипи ще се опитат да изпратят тестова информация сред тях и потребителски терминал на Земята.

Видеозапис от полета:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР