Снимка от днешното изстрелване на “Фалкън Хеви с мисия “Психея.

...
Снимка от днешното изстрелване на “Фалкън Хеви с мисия “Психея.
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън Хеви изстреля мисията на НАСА към астероида Психея!

Снимка от днешното изстрелване на “Фалкън Хеви ” с задача “Психея ”. Photo credit: SpaceX

Днешният петък 13-ти бе извънредно значим както за НАСА, по този начин и за СпейсЕкс. За американската галактическа организация задачата “Психея ” най-сетне излетя към метеорита, носещ същото име. За компанията на Илон Мъск това бе първият научно-изследователски космичен полет, сбъднат чрез свръхтежката ракета “Фалкън Хеви ”!

“Фалкън Хеви ” в работа на НАСА – за мнозина от нас, елементарните галактически запалянковци, това ни се струваше невъзможна задача. В продължение на дълги години водещата от Съединени американски щати галактическа политика беше сложила за приоритет завръщането на Луната и полетите до други планети да се реализират чрез основаната на совалкови технологии ракета “Спейс Лонч Систъм ”. Проблемът е, че “Спейс Лонч Систъм ” е скъпа ракета заради политиките на Конгреса да обезпечават работни места за съответни предприятия, вместо да се залага на най-бюджетното софтуерно решение, тъй че, когато чертата бе теглена, стана ясно, че едно изстрелване възлиза на $2 милиарда. За съпоставяне един комерсиален старт на “Фалкън Хеви ” възлиза на $97 милиона. Е, несъмнено, държавното управление на Съединени американски щати заплаща повече от частните клиенти, което оскъпява услугата до $200 милиона – само че отново е в пъти по-малко в съпоставяне със “Спейс Лонч Систъм ”. Повечето от спомагателните разноски отиват за процедури като обезпечаване на по-добра яловост на галактическия уред, както и за това задачите на НАСА да пререждат тези на останалите клиенти (полетите по стратегия “Старлинк ” бяха краткотрайно замразени до изстрелването на “Психея ”).

Днес главният фокус на СпейсЕкс е върху новата и по-мощна свръхтежка ракета “Старшип ”, само че мнозина са не запомнили, че главният съперник на “Спейс Лонч Систъм ” през 2017-2018 година бе не “Старшип ”, а “Фалкън Хеви ”. Малцина обаче имаха вяра, че “Фалкън Хеви ” може да успее. Затова дебютният старт с колата на Илон Мъск “Тесла ” при започване на 2018 година впечатли всички. А доста специалисти заключиха достоверно – кому е нужно да се разчита на “Спейс Лонч Систъм ”, която към тази дата бе на години от дебютния си полет (ракетата най-сетне излетя в края на 2022 г.), откакто има “Фалкън Хеви ”?

Но политиците дълго време упорстваха. Конгресмените бяха задължили НАСА да изстреля задачата “Клипер ” до юпитерианската луна Европа чрез “Спейс Лонч Систъм ” и това бе мотив за голямо неодобрение измежду учените, които знаеха, че тази ракета няма да е подготвена в период за научно-изследователски полети през 2024 година – първо, тъй като производството е заделено за лунните задачи “Артемис ” и няма по какъв начин да се обезпечи аварийна ракета за юпитерианска задача и второ, тъй като разноските са колосални. Най-накрая, след дълги битки сред НАСА и Конгреса, политиците отстъпиха и на организацията бе разрешено да трансферира “Клипер ” към “Фалкън Хеви ”.

Но полетът на “Клипър ” ще е реалност през 2024 година. “Кръщението ” на “Фалкън Хеви ” за междупланетни задачи бе през днешния ден – и чрез тази ракета комплицираната роботизирана задача на НАСА се насочи към метеорита “Психея ”! След като следващата година “Клипер ” полети към Европа, “Фалкън Хеви ” ще почне да извежда в космоса и модулите на станцията “Гейтуей ”, която ще бъде издигната в орбита към Луната!

Така “Фалкън Хеви ” ще извърши заслужената си орис – да се употребява за лунни и междупланетни полети.

Акцентите от днешния полет: Стартът бе сбъднат в 17:19 ч. българско време. Нямаше никакви проблеми, като през първите секунди 27-те мотора “Мерлин ” на първата степен (състояща се едно централно ядро и два странични ускорителя) насочваха безпроблемно “Психея ” на вярната траектория. Около 2.5 минути след началото на полета страничните ускорители се отделиха от централното ядро и започнаха назад странствуване към Земята. На осмата минута след старта те направиха тандемно кацане върху площадка.

Малко преди деветата минута от началото на полета моторът на втората степен се изключи и тя хвърча пасивно до 54-тата минута, когато бе извършено наново включване. Така “Психея ” напусна първичната опорна околоземна орбита и се насочи към междупланетното пространство. Разделянето на галактическия уред от ракетата-носител бе осъществено на 62-рата минута след старта.

През първите два часа свободен полет НАСА удостовери, че “Психея ” комуникира безпроблемно с наземните екипи, а слънчевите панели са се разгърнали сполучливо и генерират електрическа енергия. Мисията е в ход!

Пътешествието до Психея ще продължи няколко години, като навлизането в орбита към метеорита е планувано за юли 2029 година. Междувременно галактическият уред ще направи сплотяване с Марс през 2026 година.

Напомням на читателите, че на борда на “Психея ” са инсталирани четири съществени прибора:

 която ще е в положение да снима фотоси на повърхността на Психея с висока резолюция.

 за определянето на химичния състав на астероидната повърхнина

, който ще се употребява за картографирането на остатъчното магнитно поле на Психея.

, който ще разчита на радиосистемите на галактическия уред за измерването на гравитационното поле на Психея и проучването на вътрешността на метеорита.

Причината, заради която учените се интересуват от Психея се корени в това, че в случай че останалите тела от нашата Слънчева система са формирани от газове, лед или скали, този метеорит е построен главно от метали. Около 95% от състава му е никел и желязо и по това прилича земното ядро. Ето за какво откривателите допускат, че Психея е останка от планета, която в резултат на незнайни процеси се е разрушила и е останала единствено ядрото ѝ. Мисията “Психея ” ще проверява тайните на еволюцията на метеорита и това може да даде и отговор и на загадките на еволюцията на Слънчевата система.

Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ?  Винаги можете да подпомогнете уеб страницата и неговия създател финансово – за повече информация по какъв начин да изпратите подаяние тук!

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР