Снимка на паметника Шипка, публикувана от лидера на Възраждане, провокира

...
Снимка на паметника Шипка, публикувана от лидера на Възраждане, провокира
Коментари Харесай

Каракачанов, заради снимка от Шипка, нарече Костадинов лъжливото овчарче

Снимка на паметника " Шипка ", оповестена от водача на " Възраждане ", предизвика спор сред Костадин Костадинов и ръководителя на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов. 

Повод за поста на Костадинов е решението на Министерския съвет да бъдат отпуснати 14 милиона лв. за реституция на монумента, която би трябвало да стартира през лятото и да продължи 3 години. 

" Долу ръцете от Паметника на свободата, негодници ", написа водачът на " Възраждане " в профила си във Фейсбук, като към текста разгласява и фотография, на която към " Шипка " са сложени железни ограждения, сходни на тези пред Паметника на Съветската войска в София. 

" Еничарите от ППДБ-ДПС-ГЕРБ не си губят времето. Не знам обаче кого си мислят, че ще спрат. На 3 март Възраждане ще провежда всеобщо посещаване на Шипка. Каним всички, които желаят да дойдат. Ще организираме рейсове от цялата страна за всички, които желаят да дойдат! Призовавам всички сънародници - дано се съберем 100 000 българи на най-масовото отбелязване на Денят на свободата в историята ни ", прибавя Костадин Костадинов.



Според Красимир Каракачанов Костадинов е " лъжливото овчарче ", тъй като прави внушения, че монументът ще бъде демонтиран.

" Тези дни станахме очевидци на следващата сапунка, тиражирана от възрожденеца Коце, съгласно който щели да отстранен Паметника на свободата на връх Шипка. Дори разгласява фотография, на която паметникът е наобиколен със скеле и ето, стартират да го демонтират, сходно на паметника на руската войска. Само дето фотографията е от 2019 година, когато е юридически ремонт на лъва, който е на централната фасада. Днес персонално минах от там и няма нито скеле, нито паметникът е ограден с тараби и никой не го събаря ", декларира някогашният боен министър в обществената мрежа. 

По думите му постът на Костадинов е " напълно целенасочена опашата неистина " и " за следващ път така наречен " възрожденци " са в ролята на лъжливото овчарче ", сходно на антиваксърската им акция по време на Коронавирус рецесията.

" Преди няколко години развиха истерична акция против коронавирус имунизациите, а се оказа, че депутатите им освен всеобщо са се ваксинирали, а са ваксинирали и фамилиите си. После два пъти играха сценката със събиране на подписи за референдум против въвеждане на еврото и по-късно мълчат, а на всичко от горната страна депутатите им се оказа, че държат спестяванията си в банкови сметки в евро. Явно неслучайно вождът възрожденец е роден на 1 април и лъжата я няма за нищо ", изяснява Каракачанов. 

Според него водачът на " Възраждане " желае да приготви електората за евроизборите тази година. Едновременно с това отбелязва, че Костадинов клевети директора на Националния парк-музей " Шипка-Бузлуджа " доктор на историческите науки Чавдар Ангелов, с който са били другари.

" Проблемът е, че в съответния случай с тази акция той хвърля една грозна клюка против човек, който познава доста добре и е негов другар още от студентските му години. Човек, на който е ходил доста пъти на посетители, ял е от храната ме и е пил ракията му. Става въпрос за шефа на Националния парк-музей " Шипка-Бузлуджа " доктор на историческите науки Чавдар Ангелов. Знае му телефонния номер, звънял му е стотици пъти, дори да го кани да се причисли към партията му. Но в този момент вместо да му звънне и да го попита, непосредствено го клюки и го хвърля на кучетата. Грозно, Коце, грозно. Днес се гавриш със остарял другар, на следващия ден ще се изгавриш и с почитателите си ", прибавя политикът от Вътрешна македонска революционна организация и напомня:

" Всеки, който е ходил на върха, е видял, че паметникът се нуждае от ремонт. През 2019 година с дарения бяха събрани пари и бе ремонтиран лъвът. През 2020 година персонално, в качеството си на вицепремиер, съм лобирал и държавното управление отпусна 130 хиляди лева за правене на план за главен ремонт. След това пристигнаха " смутните " времена и чак в този момент това държавно управление отпуска парите. Предстои процедура и чак след 5-6 месеца най-рано може да стартират строителни работи. Така че никой нито е слагал скеле, нито е обграждал паметника с тараби, ни може да спре българите да отидат на тържествата на 3 март ".

" Ефектът от акцията на лъжливото овчарче може да бъде само да се провали ремонта на паметника Шипка и ръководещите да пренасочат отпуснатите пари в следващата черна дупка, от която ще си приберат комисионните. Тогава, забавно ми е, лъжливото овчарче ще отпусне ли персонални средства или такива от многомилионната партийна дотация за ремонт на Шипченската реликва? Знам отговора! И той е не, няма да си бръкне в джоба ", написа още Каракачанов във Фейсбук.



Работният план за реставрацията на " Шипка " планува действия по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и замяна на към 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. Над 14 млн. ще коства ремонтът, напомня.

Паметникът ще бъде напълно преокабелен, ще се подмени електрическата апаратура, ще бъдат реставрирани и двете стоманени порти, които водят към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат сменени, като по плана там е планувано да се отлее стоманенобетонен пиедестал със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си.

За по-голяма сигурност ще бъде инсталиран и двустранен парапет. За костницата е планувано да бъде обезпечен достъп на хора в неравностойно състояние, само че поради параметрите на постройката няма по какъв начин това да бъде направено вътре, изясни по-рано пред БНТ директорът на Национален парк-музей " Шипка-Бузлуджа " доктор Чавдар Ангелов.

Проектът планува паметникът да не бъде отопляем както е в този момент, с цел да се реши казусът с влагата, която се образува при конденз, като на всеки етаж ще има климатизирани витрини, осигуряващи нужните параметри за експонатите.

Монументът ще бъде екипиран и с дизелов генератор, който да обезпечава непрекъснато зареждане при възможни спирания на електричеството, с цел да могат да се поддържат системите, гарантиращи безвредната му употреба.

За пръв път паметникът ще бъде екипиран и с автоматизирана метеорологична станция. Данните от нея ще бъдат употребявани за управление на влажността на въздуха вътре.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР