Снимка: МФК СпартакМФК Спартак направи много силно представяне в Шампионската

...
Снимка: МФК СпартакМФК Спартак направи много силно представяне в Шампионската
Коментари Харесай

Треньорът на МФК Спартак: Доказахме се сред най-добрите, всички в Европа ни уважават

Снимка: МФК Спартак

МФК Спартак направи доста мощно показване в Шампионската лига по плажен футбол в Назаре, Португалия, където приключи на осмо място от 50 тима. Варненският клуб завоюва предварителната си група и стигна до четвъртфиналите, където отпадна от триктратния европейски първенец и тазгодишен финалист Брага. Българите завоюваха четири дуела, изгубиха два в постоянното веме и един след осъществяване на дузпи. Ето какво сподели треньорът Симеон Христов:

- Г-н Христов, записахте страховит триумф, стигайки до Топ 8 на Европа! Какъв е коментарът Ви за представянето на МФК Спартак?

- Уникално достижение и мотив за горделивост на хората, които участваха в реализацията му. Веднага споделям, това не са единствено тези играчи, които бяха в Назаре. Зад този голям триумф стои работа дълги години, стои доверие и поддръжка на спонсорите и хората, които ни оказват помощ. На процедура без поддръжката на шепа наши другари, ние няма по какъв начин да осъществяваме и реализираме нищо, защото без средства за присъединяване това ще е невероятно. Благодаря също по този начин на околните ни и нашите фамилии и доста другари, които ни даваха нужния кураж и мощна поддръжка по всички вероятни способи. Изиграхме доста мощни мачове. Доказахме се измежду най-хубавите. Горд съм с момчетата от този необикновено обединен колектив. Преминахме през тежки моменти и компликации, които ще останат скрити, само че при нас постоянно водещ е бил смисълът на отборния дух, на полагането на старания да подобряваме всеки подробност от играта си и огромната ни обич към този спорт.

 

- МФК Спартак взе участие няколко пъти в Шампионската лига през последните години. Усещате ли, че сте към този момент разпознаваеми измежду останалите отбори, които също играят отдавна в конкуренцията?

- За това приказват две неща – достиженията и отношението към нас в Европа. За първото има обстоятелства. Освен това осмо място, имаме и 12-то през 2018, както и още един осминафинал. Сега записахме и още нещо съществено като достижение, а точно извоюваната група в първата фаза на шампионата, като през 2018 година бяхме втори. Имаме записани победи над много по-сериозни като организация и бюджети тимове. Спартак беше във втора урна при жребия, а след триумфа в групата попадна измежду четирите топ сложени за елиминациите. Колкото до отношението, това е най-ценното във всичко, тъй като от време на време и да загубиш не е срамно, само че точно следата и показаното носи уважението на огромните в спорта. Именно за това го ценим още по-силно, защото усетихме уважението на всички тимове в Шампионската лига.

 

- Загубихте с 4:6 от класен отбор като трикратния европърнец на четвъртфиналите. Брага е професионален тим, а МФК Спартак може да се каже, че е аматьорски. Как тогава успяхте да се опънете толкоз съществено на подобен класен противник?

- Категоричен съм, че мачът с Брага е най-силният в историята на Спартак. В този дуел аз изпитах нещо несравнимо като усеща. Отборът изигра срещата по метод, по който в случай че се върнем и към предходния въпрос, по този начин, че след нейния край всички в Назаре да приказват за момчетата от България, които бяха на косъм да изумят всички с триумф против абсолютния любимец в шампионата. В Брага всички са експерти, за организация и финанси може да създадем обособена тематика, само че в спорта има доста по-ценни неща и един състезател в случай че бъде подготвен да работи, постоянно силите се изравняват. 

 

- Какво е мнението ви като цяло за шампионата? Повишава ли се нивотао на плажния футбол?

- Не желая да давам оценка за шампионата. Има неща, които съгласно моето непретенциозно мнение като организация куцат, само че този шампионат е върха за всеки в спорта. На едно място се събират най-хубавите играчи на пясък от целия свят. В селекциите на множеството тимове се притеглят класни попълнения и равнището е доста високо.  Не съм задоволително способен да правя оценка по какъв начин върви равнището на спорта, в България има надалеч по-сериозни специалисти в тази област. Аз ще изкажа моето непретенциозно мнение, а то е, че май всички се развиват в две направления – организационно и спортно-технически. 

 

- Вашият аматьорски тим стигна до 1/4 край в Шампионската лига с присъединяване на доста богати клубове в този спорт. Какви отзиви получихте от тези отбори?

- Изцяло и единствено положителни. Аз към този момент споделих, че осмото място е повече от влиятелно достижение. Зад нас има тимове като първенците на Италия, Испания и Франция, само че точно отношението на всички в Назаре към нас е нашата най-голяма победа. Спартак е различим от всички, а уважението се мери с купищата оферти за шампионати, за контроли и взаимна работа. 

 

- Има ли интерес към ваши играчи от професионални тимове от Европа след шампионата?

- Ще го запазя в загадка. Само ще кажа, че играчите на Спартак са търсени, за разлика от други, които се оферират. Няма по какъв начин с това си показване да не породят интерес към себе си, а до колкото ги познавам, това ще ги окуражи да упражняват още повече.

 

- Да Ви върна и към една неприятна вест преди старта на ШЛ. След години като треньор на националния тим и извоюваната купа в Евролигата, Дивизия Б през 2018 година, бяхте заменен това лято. Какви Ви обясниха от БФС за това тяхно решение?

- Нищо не ми обясниха. Просто ми звънна чиновник, който сподели, че към този момент не съм селекционер на тима. Доводи и аргументи не получих, само че аз ги знам – липса на резултати, липса на интерес да развъртвам тима, липса на предпочитание от моя страна за присъединяване в шампионати и международни квалификации и всякакви административни аргументи. Връщайки лентата обратно, ми стана явен „ сюжета “, само че това е минало, аз виждам напред. Резултатите са плод на целия екип и тима, аз съм бил единствено част. Още един път благодаря на всички, които през годините са били до мен и с които дружно извървяхме пътя до тук. Има една дума - отговорност. Аз съм я носил постоянно, до момента в който изпълнявах тази функционалност и заставам зад всяко свое решение и деяние с името си. Сега е ред на други. Желая им триумф и ще се веселя в случай че се наложи да се носи отговорност, да няма избягали от нея.

 

- Да ви върна и към българското състезание. Форматът бе фрапантно изменен от осем на четири участващи отбора. Това не е ли крачка обратно?

- Благодаря за този въпрос! Ще кажа няколко от многото обстоятелства, а всеки който чете да си прави оценка крачка ли е, напред ли е, встрани ли е? 

Всички спонсори, които четири години осигуряваха финансиране на шампионата, награден фонд за всички тимове, медийно отразяване, практики като състезател на мача, изявленията след срещите, снимков материал, стройна организация на шампионати и ред други, се отдръпнаха.  В шампионата вземат участие 4 тима. Градове като Бургас и Стара Загора към този момент нямат тимове и няма и шампионати там. Отборите заплащат всичко по организация и осъществяване на срещите (нещо, което до в този момент се поемаше в огромната си част от спонсорите). Желанието беше да има един прелиминарен шампионат с три мача за тим, и заключителен, което със единодушието на три от четирите тима бе променено и въпреки всичко ще има два шампионата преди финалите. Тези съществени неща мисля са задоволителни всеки да реши на къде вървим.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР