Снимка: ЕПА Американският президент Доналд Тръмп призова във вторник страните

...
Снимка: ЕПА Американският президент Доналд Тръмп призова във вторник страните
Коментари Харесай

Тръмп призова ООН да засили натиска над Пхенян


Снимка: ЕПА

Американският президент Доналд Тръмп прикани във вторник страните членки на Организация на обединените нации да засилят натиска си над режима на Ким Чен-ун, с цел да го принудят да се откаже от нуклеарната си стратегия.

Съединени американски щати няма да имат различен избор, с изключение на изцяло да унищожат Северна Корея, в случай че тя насочи действителна опасност към тях, предизвести президентът в първата си тирада пред международната организация.

Тръмп дефинира оправянето със севернокорейската опасност като първостепенно световно предизвикателство.

Посочи още и, че светът е изправен пред деструктувни закани от незаконни страни, терористи и екстремисти. Като такива държавни американският президент предстоящо дефинира още Иран и Венецуела. Престъпните страни освен поддържат терористи, само че и заплашват други страни с най-унищожителното оръжие, известно на човечеството, добави Доналд Тръмп.

Преди него генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш откри общополитическите диспути на годишната сесия на Общото заседание на организацията, призовавайки водачите на 130-те страни членки да реализират свят без нуклеарни оръжия. Той осъди нуклеарните опити на Пхенян и прикани всички членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да съблюдават резолюциите против Северна Корея.

" Страхът от нуклеарната заплаха не е нереален. Когато напрежението пораства, се усилва и вероятността от неправилни калкулации. Прибързаната и гневна реторика може да докара до съдбовни недоразумения. Решението би трябвало да е политическо. Време е за държавнически метод. Не бива да вървим като сомнамбули към война, съобщи генералният секретар ", представен от ДПА.

Гутериш сподели още, че единствено единството в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации може да докара до нуклеарно разоръжаване на Корейския полуостров и да сътвори опция за дипломатически разговор с Пхенян.

" В по-общ проект всички страни би трябвало да показват по-силна обязаност с универсалната цел за свят без нуклеарни оръжия. Страните, притежаващи нуклеарно оръжие, носят особената отговорност да възглавят това придвижване ", акцентира той.

" Светът става все по-нестабилен, а споровете се задълбочават, само че този развой е обратим, дружно можем да възстановим доверието и да създадем света по-добър за всички ", съобщи Гутериш, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му актуалните спорове, в това число в Сирия, Йемен, Афганистан и Южен Судан, не могат да се решат по боен, а единствено по политически път.

" Да не се заблуждаваме – не можем да изкореним тероризма, в случай че не решим споровете, сеещи безпорядък, в изискванията на който войнстващите екстремисти процъфтяват ", означи той.

Във връзка с мигрантската рецесия той сподели, че страните имат правото да управляват границите си, само че правата на бежанците и мигрантите безусловно би трябвало да бъдат предпазени. Проблемът с миграцията по света може да бъде контролиран с световно шерване на отговорността, посочи генералният секретар.

" Самият аз съм мигрант, сходно на доста от вас, само че никой не е очаквал от мен да пожертвам живота си в паянтова лодка или в каросерията на камион през пустинята, търсейки работа отвън родната си страна. Безопасната миграция не може да бъде непокътната за международния хайлайф ", сподели той.

Гутериш прикани също управляващите в Мианма да прекратят насилието в страната, да дефинират статута на мюсюлманската националност рохинга и да обезпечат безконтролен достъп за оказване на филантропична помощ на популацията.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР