Снимка БулфотоРуският хакер Александър Жуков, който бе арестуван у нас

...
Снимка БулфотоРуският хакер Александър Жуков, който бе арестуван у нас
Коментари Харесай

Екстрадирахме в САЩ руския хакер, хванат у нас

Снимка Булфото

Руският хакер Александър Жуков, който бе задържан у нас през ноември по искане на американските управляващи, към този момент е екстрадиран в Съединени американски щати. Това е станало в последните дни на предходната година, с негово единодушие и с решение на Варненския областен съд от 28 декември, научи „ Монитор “ от Варненския апелативен съд.

Жуков, който е прочут в родината си с псевдонима Настра (бел.р. - от Нострадамус), бе задочно упрекнат от американското министерство на правораздаването в злоупотреби в интернет дружно с още петима жители на Русия и двама жители на Казахстан. Те бяха привлечени под отговорност малко откакто гръмна скандалът с съветските хакери, атакували базите данни на десетки институции в Съединени американски щати, Канада, Германия и страни от Европейски Съюз.

38-годишният руснак бе разгласен за интернационално търсене от ФБР дружно с останалите седмина за компютърни измами за най-малко 7 млн. $ и задържан у нас на 8 ноември. Първоначално е отказал непринудено да одобри да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, като е направил опити да приказва със чиновници от посолството на Руската федерация в София и консулството й във Варна. В следствие обаче се съгласява да окаже цялостно подпомагане, като при показанията си афишира, че в Русия се потъпкват правата на съветския народ от корумпирани представители на властническото държавно управление и затова се предава на американското правораздаване поради увереността си, че е хуманно и заслужено.

От думите му станало ясно също, че се притеснява от посягане върху живота му от страна на съветските служби по сходство на случая „ Скрипал “.

След ареста на 38-годишния хакер Жуков у нас стана ясно, че той е живеел в България от 2010 година като е имал и БГ персонална карта. След закопчаването му във Варна дойде щатски прокурор и представители на ФБР, работил по случая в Съединени американски щати. При следствието са били събрани данни от 80 сървъра и над 30 домейна, като е станало ясно, че упрекнатите От събраните данни стана ясно, че Жуков и останалите упрекнати са основали комплицирана инфраструктура по целия свят, от която да печелят. Били са наранени сървъри на компютри в голям брой страни, като са употребявани подправени сметки и е генериран подправен трафик. Схемата е работила от септември 2014 година до декември 2016 година, като закононарушението е наказуемо в Съединени американски щати с отнемане от независимост до 20 години.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР