Снимка БулфотоРезултатите от лабораторията във Франция ще покажат какъв щам

...
Снимка БулфотоРезултатите от лабораторията във Франция ще покажат какъв щам
Коментари Харесай

Порожанов с първи думи за ефтанизирането на животни в Ямболско след срещата със стопаните

Снимка Булфото

Резултатите от лабораторията във Франция ще покажат какъв вариант е чумата по дребно-преживните животни. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща с животновъди в Странджанско, съобщи „ Фокус “.

„ Имаме към този момент много позитивни проби, за жалост. Пробите от нашата референтна лаборатония. Потвърдена е първата проба от Франция “, сподели министърът. По думите му няколко са вариантите на тази чума. „ В Турция множеството животни са заболели, имунизирани са с жива ваксина. Живата ваксина дава опция на животното да живее, само че да е притежател на болестта “, изясни Порожанов.

По думите му, в случай че се направи имунизирането на животните с жива ваксина, би трябвало да се вземе особено позволение, само че в целия имунизиран регион би трябвало да се реши какво ще се прави с животните, защото месото и млякото от тях би трябвало да са под непрекъснат контрол. „ Не би трябвало да се смесват с другите. От друга страна термичната обработка на това месо разрешава то да бъде употребявано. Много неприятна обстановка “, разяснява министърът. По думите му условието на европейска инструкция е в 3 км зона от едно огнище животните да бъдат евтанизирани.

„ Знам, че е доста мъчно. Не си мислете, че на мен ми е елементарно. Не си мислете, че това, което се прави някой го желае “, разяснява той. „ Опитваме се да забележим от къде идва вирусът. По тематиката с компенсациите - върша всичко допустимо да направя оптимални компенсации. Има си методология за оценяване. Тези, които са по селекционен надзор те се пресмятат от ЯЗРЖ – там цените мисля, че са много положителни – междинните са към 224-225 лв.. Тези, които не са – междинната е към 140-150 лв.. Разбирам, че това е нещо, което не ви удовлетворява “, сподели още той. По думите му връзката с хората по места несъмнено не е била на равнище. „ Беше редно на всеки един да му се изясни и да му се каже – обстановката е такава, условията са такива “, уточни министър Порожанов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР