Снимка БулфотоПарламентът прие проекторешение за промени в Енергийната стратегия на

...
Снимка БулфотоПарламентът прие проекторешение за промени в Енергийната стратегия на
Коментари Харесай

Парламентът прие важни промени, свързани с газов хъб „Балкан“ и създаване на функицонираща газова борса

Снимка Булфото

Парламентът одобри проекторешение за промени в Енергийната тактика на България до 2020 година, предава „ Фокус “. " За " измененията гласоподаваха 162 народни представители, 10 - " въздържал се " и нито един " срещу ". Стратегията е озаглавена „ За надеждна, ефикасна и по-чиста енергетика “.

Промените в документа са свързани с газов хъб „ Балкан “ и основаване на идея за построяването му. За развиване на конкурентен пазар на природен газ, в подтекста на европейските цели за създаване на взаимосвързан и обединен общоевропейски газов пазар, ще бъдат подхванати дейности за осъществяване на идея за създаване на газоразпределителен център (хъб) на територията на България.

Концепцията е в синхрон с плановете за развиване на Южния газов кулоар и в цялостно сходство с проектите за развиване на газовата инфраструктура в Европа, в посока възстановяване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Освен уголемение съществуващата газова инфраструктура, за обезпечаване на нужната пазарна среда за реализирането на газов хъб в страната, ще бъде основана ликвидна и функционираща газова борса.

Съгласно концепцията докрая на 2018 година „ Бургартрансгаз “ би трябвало да предприеме всички нужни дейности, при съблюдаване на използваното българско и общностно законодателство, за реализация на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница.

До края на 2018 година „ Булгартрансгаз “ би трябвало да предприеме всички нужни дейности за основаване на газова борса за обезпечаване на подобаваща пазарна среда за реализиране на газов хъб „ Балкан “ черз основаване на дъщерно сдружение. До края на годината „ Бургартрансгаз “ би трябвало да предприеме нужните дейности да стартира процедура за придобиване на акционерно присъединяване в създаване на новия терминал за полутечен природен газ в Александруполис, Гърция.

До края на 2018 година сдружението би трябвало да предприеме дейности за преструктуриране на настоящия дълготраен контракт с „ Газпром износ “.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР