снимка: БулфотоОт ЦИК обявиха решението за откриване на процедурата за

...
снимка: БулфотоОт ЦИК обявиха решението за откриване на процедурата за
Коментари Харесай

От ЦИК: Направихме обстойно проучване на пазара и на цените, преди да поръчаме 9600 машини за гласуване

снимка: Булфото

От ЦИК оповестиха решението за разкриване на процедурата за покупка на 9600 машини за електронно гласоподаване. Максималната стойност на машините е 36 млн. лева без Данък добавена стойност.

" Опитвахме се да съкратим периодите, затова съвещанието ни беше в този късен час ", обясни пред БНР говорителят на Централната изборна комисия Таня Цанева. В петък ЦИК реши да разгласи социална поръчка за доставка на 9600 електронни устройства след извършено нощно съвещание. С тях би трябвало да се гласоподава на идните парламентарни избори. Според последните ремонти в Изборния кодекс във всички секции с над 300 гласоподаватели би трябвало да има опция както за гласоподаване с хартиени бюлетини, по този начин и с машини. 3750 лв. е цената на една машина за гласоподаване.

По думите ѝ все още не е ясно къде ще се съхраняват машините, тъй като те изискват специфични условия и защита. Няма изясненост и за постройката, в която ще бъде настанена ЦИК, откакто са получили съобщение от ръководителя на Народното събрание, че би трябвало да изоставен постройката на някогашния партиен дом, където към този момент се обитава Народното събрание. Цанева разгласи, че бъде поискана пролонгация това да се случи след парламентарните избори, които предстоят.

" Имаше промени в Изборния кодекс и ЦИК нямаше изясненост дали ще има единствено машинно гласоподаване, или ще има гласоподаване на хартия и с машини. Едно е да се купят 25 хиляди машини, друго е да се купят по-малко, както ние в този момент определихме ", уточни Цанева като една от аргументите за забавянето на поръчката и добави:

" Направихме обширно изследване на пазара и на цените. Направихме запитвания към евентуални снабдители за други цени ".

" Поръчката ще бъде оповестена в доста скоро време, ще бъде издание на уеб страницата на Централната изборна комисия и бъдещите участниците ще могат да работят по документите и по осъществяването ", сподели тя и акцентира, че в документите са заложени условия и благоприятни условия за участници и български, и от чужбина. 

Цанева акцентира, че поръчката е за покупка на машини с конфигуриран систематичен и прибавен програмен продукт, само че и с изходния код:

" Това значи, че ние не купуваме единствено едни кутии. Този код ще ни даде опция при последващи избори сами да модифицираме машините към потребление за различен вид избори. Затова сме базирали тази цена, включена е и логистиката и други съпътстващи активност - доставка, обслужване, превозване, образование и други ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР