Снимка БулфотоХората започнаха масово да купуват тези дни боите, с

...
Снимка БулфотоХората започнаха масово да купуват тези дни боите, с
Коментари Харесай

Внимавайте! Вредни Е-та дебнат в боята за яйца

Снимка Булфото

Хората започнаха всеобщо да купуват тези дни боите, с които ще нашарят яйцата за Великден. Инспектори от Агенцията по сигурност на храните наблюдават за качеството на предлагана стока, само че е добре всички ние да сме добре осведомени, когато вършим покупките. Първото предписание е да гледате етикета за рисковите Е-та или да заложите на багрила от природата като коприва за зелено, куркума за жълто, цвекло за алено и други

Иначе химикалите удрят право в здравето. Независимо какъв брой са скъпи боичките - лев, два или 10, на опаковките те посреща цялостен лист от познатите прословути Е-та. И по 9 разнообразни съставки с тази писмен знак и номер откъм гърба са изписани почтително.

От Е 102 до Е 133 - множеството всякакви оцветители. Трябва да знаем, че доста от тях попадат в черните описи на множеството европейски страни, само че у нас са позволени. Сред тях има такива, които не са напълно безвредни, коментира ни " Марица ".

По хипотеза ние боядисваме единствено черупките, които след това белим. Реално обаче боята постоянно попада върху самото яйце, когато то е спукано. Ето за кои Е-та би трябвало да следим в етикетите: Е 102 - тартразин: може да предизвика астматични пристъпи и всевъзможни алергични реакции. Свързва се и с развиването на тумори на щитовидната жлеза. Е 110 - сънсет жълто: може да провокира уртикария, запушен нос, други алергии, изпотяване, хиперактивност, изключително при децата, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на усета.

Е 122 - кармоизин: води до хиперактивност, както и до астматични пристъпи и алергични реакции, а с него се боядисват най-вече яйца - алените. Е 131 - патент синьо: може да наруши работата на органите на стомашно-чревния тракт, да провокира алергия, екзема, зной. Е 133 - брилянтно синьо: може да провокира астматични пристъпи при хора с астма и алергичн реакции, изключително при хора, които са чувствителни към аспирин. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР