Снимка: БулфотоДнес ще бъде гледано делото за изнудване срещу лидера

...
Снимка: БулфотоДнес ще бъде гледано делото за изнудване срещу лидера
Коментари Харесай

Процесът срещу лидера на партия Воля Веселин Марешки е пред финал.

Снимка: Булфото

Днес ще бъде гледано делото за изнудване против водача на партия " Воля " Веселин Марешки. То ще бъде гледано от Върховния касационен съд, оповестява Дарик.

Съдебната сага продължава към този момент 6 години, в границите на които се случиха няколко обрата. На първа инстанция Марешки и другата подсъдима с него – бизнес дамата Красимира Колева, бяха оправдани. След това обаче Апелативният съд във Варна постанови ефикасни присъди. 

Случаят, поради който Веселин Марешки получи тежки обвинявания и може да влезе в пандиза, датира от есента на 2014 година, когато той е бил потърсен за подпомагане от Красимира Колева. Тя и някогашният й брачен партньор Тони Димитров дружно имали помещение на улица " Студентска ". То се намира в постройка, която е благосъстоятелност на Веселин Марешки. След развода сред съпрузите Димитров стартира да ръководи парцела и той е даден чартърен за пицария на Асен Миланов. Колева не получава доходи, а претендира, че има право на такива. Затова се обръща за подпомагане към Веселин Марешки, на който дължи пари. Обещава му да погаси отговорностите си, в случай че прибира наемите.

От своя страна Марешки се обръща към някогашния служител на реда Веселин Жеков, който през 2009 година беше наказан като водач на наркогрупировката " Фирмата ". Дава му 25 000 лв., с цел да влияе на Асен Миланов и той да превежда сумите за наема на Марешки. Със съдействието на Жеков лице е уговорена среща сред Марешки и Миланов, на която фармацевтичният необут желае месечният наем от 5 000 лв. да бъде плащан на него. Миланов обаче отхвърля, до момента в който не види документ за благосъстоятелност.

Ядосан от реакцията му Марешки подвига сумата на 10 000 лв., тъй като терасата пицарията била разширена и попада на негов терен. Заплашва Миланов, че в противоположен случай ще унищожи заведението. Марешки фактически наема строителна компания, чиито служащи съгласно обвинителния акт съумяват да нанесат вреди за близо 15 хиляди лв.. 

Делото против Веселин Марешки стартира в края на 2015 година, като той и Красимира Колева са упрекнати за изнудване на Асен Миланов. Отделно против Марешки е повдигнато обвиняване и за нанасяне на лека телесна щета на общинския консултант и водач на партия " Възраждане " Костадин Костадинов. Той е потърсен за подпомагане от Асен Миланов и след идването му в пицарията е ударен с пестник в лицето от Марешки. 

След извършени голям брой съвещания делото трябваше да бъде прекъснато и да стартира изначало, защото против съдията бяха повдигнати обвинявания за оказване на напън над прокурор по различен проблем. 

Така 5 години след случая в пицарията се стигна до решение на първа инстанция. Варненският областен съд оправда двамата подсъдими по обвиняванията за изнудване. Междувременно изтече отминалостта по обвиняването за нанесената от Марешки лека телесна щета на Костадинов. 

На втора инстанция се стигна до цялостен поврат. Варненският апелативен съд призна за отговорни Марешки и Колева и постанови ефикасни присъди. Веселин Марешки получи 4 години затвор, а Красимира Колева - 3 години и 6 месеца. В претекстовете си магистратите показаха, че наказванията са под минимума поради несъразмерната дълготрайност на делото. 

Така делото стигна до Върховния касационен съд, който в началото трябваше да го преглежда при започване на месец март. Заради предизборната акция, в която партията на Веселин Марешки взе участие, процесът беше отсрочен, с цел да не окаже въздействие върху изборния резултат. 

В жалбите си Марешки и Колева за оправдателни присъди и връщане на делото за ново разглеждане. Касационна тъжба е подал и Асен Миланов, който упорства да бъде почетен заведения от него цивилен иск за претърпените вреди в размер на близо 55 хиляди лв..
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР