Снимка: БулфотоДепутатите окончателно намалиха ДДС за бирата, виното, екскурзиите, организирани

...
Снимка: БулфотоДепутатите окончателно намалиха ДДС за бирата, виното, екскурзиите, организирани
Коментари Харесай

Депутатите решиха: От 1 август 9% ДДС за бира и вино

Снимка: Булфото

Депутатите дефинитивно понижиха Данък добавена стойност за бирата, виното, екскурзиите, проведени от туроператори, инцидентния транспорт и спортните уреди във фитнес залите.

Вместо 20% ставката от 1 август до края на 2021 година става 9 на 100, написа dnes.bg.

Законотворците записаха смяната в Закона за локалните налози и такси по предложение на Обединени патриоти.

Спор провокира по-ниското Данък добавена стойност върху нискоалкохолните питиета.

Според водача на НФСБ Валери Симеонов това е финалният стадий от групата ограничения, ориентирани към туризма – бизнесът, който беше най-силно ударен от ограниченията поради епидемията от ковид.

„ Още от 14 март заведенията бяха затворени и се заприказва какви ограничения да се подхващат за отплата. Ефектът от намаляването на Данък добавена стойност за храната в заведенията към този момент е налице, а в този момент с бирата и виното ще приключим този жест в помощ на бизнеса “, стимулира се той.

Симеонов счита, че с по-ниската ставка индиректно се подкрепя и производството на тези две питиета.

Според него намаляването на Данък добавена стойност за всевъзможен тип спортни действия е и крачка в посока подсилване на здравето на нацията.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия обаче дефинира предложенията на Оперативна програма като екзотични.

„ Десетки хиляди компании са във банкрут, десетки хиляди хора останаха без работа, а ние ще понижаваме Данък добавена стойност на бира, вино, фитнес и гимнастики. Тези, които са уволнени преди няколко месеца, гасят тъгата с вино и бира. Всички наранени от рецесията в този момент са задръстили пътищата към българските и първокласните непознати курорти и пият вино и бира “, скочи той.

Според него на никое място в Европейски Съюз няма по-ниска ставка на Данък добавена стойност за алкохол и ще има реакция от Брюксел, в случай че българите пият бира и вино с намалено Данък добавена стойност.

„ Намалете го и за водката тогава, и тя върви през лятото “, обърна се социалистът към болшинството.

Валери Симеонов му отговори с упрека, че изявлението му е ослепителен образец за операция.

„ Унизително е да свалите тази мярка на битово - кръчмарско равнище, тъй като става дума да помогнем на туризма, приказваме да стопанска система. Алкохолът няма по какъв начин да е с понижена ставка, само че тук става дума за избрана централизация. За виното и за бирата в редица страни има понижена ставка, за водката няма “, отсече той.
 
Депутатите взеха решение още, че компании,които са прекратили активността си от март по отношение на изключителното състояние, могат да бъдат освободени от такса „ Смет “ с решение на Общинския съвет.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР