Снимка БулфотоБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново

...
Снимка БулфотоБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново
Коментари Харесай

Чумата в Русенско удари трета индустриална ферма с десетки хиляди свине

Снимка Булфото

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална плантация в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ. Положителните проби са лабораторно доказани през днешния ден от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщи вести.бг.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен индустриален цикъл, а в него се отглеждат към 30 000 животни. Това е третият случай на доказано огнище със болестта АЧС в индустриална плантация в региона. Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона към оповестеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

Предприети са ограниченията за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. Предстои насилственото ликвидиране по човечен метод и обезвреждането на всички инфектирани и контактни прасета в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неразбираем здравен статус и генезис, при съблюдаване на условията на националното и европейско законодателство.

Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС.

БАБХ припомня, че АЧС е рисково и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в използване на разпоредбите за биосигурност и поредност на ограниченията.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР