Снимка Булфото, архивВ обръщение на вицепремиера и министър на туризма

...
Снимка Булфото, архивВ обръщение на вицепремиера и министър на туризма
Коментари Харесай

Кризата е насърчила вътрешния туризъм, смята Николова

Снимка Булфото, списък

В послание на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова до годишната конференция на „ Travel Academy “, поднесено от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева стана ясно, че годината минава под знака на международната пандемия, породена от COVID–19, а туризмът е измежду най-пострадалите браншове. " През първото полугодие интернационалните пътувания са намалели с 65% съгласно Световната организация по туризъм. Кризата ни изправи пред редица провокации както за запазване на здравето, по този начин и за стабилизиране на стопанските системи ". Форумът е под мотото „ Новото обикновено “ и включва полемики за последствията от пандемията в туризма, оповестява

В приветствието си вицепремиерът Николова акцентира, че в актуалната обстановка е изключително значимо да обърнем нов взор към бъдещето на бранша, да потърсим новаторски способи за привличане на туристи, да откроим перспективни артикули и услуги. Летният сезон означи 70 на 100 спад в международната промишленост и към 90% намаляване в резервациите. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85%.

България също означи съществени спадове, акцентира министърът на туризма. " Повече от 2 месеца бяха спрени проведените туристически пътувания, а морските ни летища регистрират двуцифрени понижения в броя на полетите. Чуждестранните туристи от началото на годината са едвам 1,1 млн., само че в това време рецесията насърчи вътрешния туризъм - българите, пътували в страната ни, са над 2,5 млн. Над 900 хиляди са били нашите сънародници в местата за настаняване в морските общини от началото на летния сезон до 22 септември ".

" Летният сезон бе сезон на българите и чакаме те да посетят интензивно и нашите зимни и СПА курорти. Тази година всички страни насочиха напъните си към разпространение на вътрешния туризъм и след поддръжката на българите за летния сезон чакаме същото и за зимния ", уточни зам.-министър Георгиева. Според нея страната ни ще разчита и на прилежащите балкански пазари за зимния сезон.

В обръщението си вицепремиерът се стопира и на навременните ограничения, подхванати от държавното управление в поддръжка на бизнеса и потребителите. " Мярката 60/40 работи добре и беше удължена от кабинета до края на годината. За хотелиери и ресторантьори тя се трансформира в 80/20 и резервира над 22 000 работни места в сектора. Очаква се с този инструмент да се запазят още 11 000 позиции и общият им брой да надвиши 30 000 ".

Тя добавя, че към решението за разпределяне на държавна помощ от 35 евро за седалка за туроператори, ползващи чартъри за туристи, също има интерес и за държавната помощ към този момент са подадени 17 заявки. Подписан е и договорът за даване на 10 млн. лева по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 ” за туроператори и турагенти.

България е една от първите страни, получила печата Safe Travels stamp като сигурна дестинация, заключава в посланието си вицепремиерът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР