Снимка: Булфото, архивПоетесата Божана Апостолова разказа един от спомените си

...
Снимка: Булфото, архивПоетесата Божана Апостолова разказа един от спомените си
Коментари Харесай

Поетеса си навлече критики в мрежата: Давах 100 лева хонорар на Татяна, а тя ги приемаше с огромна благодарност

Снимка: Булфото, списък

Поетесата Божана Апостолова описа един от спомените си за Татяна Лолова. Тя написа това в профила си във фейсбук. Ето я и случката:

" Смъртта на Татяна Лолова е мотивът да напиша този текст.

Татяна ми беше близка другарка, с която повече се чувахме, в сравнение с се виждахме, защото тя живееше в София, а аз – в Пловдив.

Преди време Татяна ми се обади и ми сподели: „ Божана, би трябвало незабавно да приказвам с тебе. “ И аз незабавно потеглих за София, обезпокоена от това „ незабавно “. И тук беше голямата ми изненада. По това време брачният партньор й Слави беше доста болен и Татяна трябваше да му купува доста и скъпи медикаменти и разнообразни машинарийки, които му бяха нужни за заболяването.

Виждаме се с Татяна, поръчваме си по едно пиво, макар че нито аз, нито тя пием. И тя ми заразказва, че се усеща доста зле, тъй като не може да купува на обичания си брачен партньор скъпите медикаменти, които са му извънредно нужни, а в този момент му трябвало и някакво техническо средство, което щяло да му помогне. Но нямала пари. Конкретната й молба беше да отида при министъра на културата (мен той щял да ме чуе), да опиша за обстановката, а той да я подкрепи с 2500 лева Това беше точната сума, която Татяна цитира. Казах й, че и аз мога да й оказа помощ, само че тя отхвърли. Министърът бил индивидът, който трябвало да го направи.

Написах едно дълго пояснение към министъра на културата и към името на Татяна Лолова прибавих това на Иван Цанев – един огромен стихотворец, който постоянно има потребност от помощ. Министърът ме посрещна задушевно. Разказах му за тежкото състояние на Татяна и фамилията й. Той ми изясни, че самичък не може да направи нищо, само че си имало комисия и щял да направи нужното.

Когато говорихме с Татяна, тя ме попита дали няма нещо, което може да работи при мен, а ние да й плащаме възнаграждения. Започна незабавно – на доста министър председатели в София тя четеше текстове от книгите на създателите, които представяхме. Нейното наличие оживяваше публиката, а и продажбите се подвигнаха. Давахме й 100 лева хонорар, а Татяна ги приемаше с голяма признателност.

След време я попитах какво става с 2500 лева, които трябваше да получи от Министерството на културата. Отговорът й беше, че това били доста пари, по тази причина й дали единствено 1000 лева Ето в този миг разбрах какво е отношението на ръководещите към българската просвета.

Скоро се чухме с Татяна и тя ми даде обещание да ми пристигна на посетители в Пловдив за 1-2 седмици – да си почине, да се наговорим с нея. Тази наша среща не се състоя, за жалост. Но ми остана огромната обич, почитание и съпричастност към огромната Татяна Лолова. Жената, която беше виртуоз на сцената и от екрана, само че която не успяваше да се оправи със личния си живот в неволя. Защо ли? Не тъй като не си вършеше работата (а тя я вършеше перфектно), а поради отношението на нашите управници към културата.

Нека ми елементарни Татяна горе от небето, че експортирам тези интимни детайлности от нейния живот, само че Татяна, ти и мъртва можеш да окажеш помощ да се промени това отношение и това състояние. И създатели от твоя сан да получават това, от което имат потребност, когато са в неволя.

Знам, че ми се усмихваш в този момент от небето и казваш: „ Така, по този начин, Божана, ти знаеш! “. Татяна, ти знаеше доста по-добре и от мен, само че това не ти попречи да се чудиш по какъв начин да си купуваш хляба и сиренето.

Време е всички издатели, писатели, композитори, художници – всички хора на културата да вдигнат глава, да извисят глас и да изискат по-добро отношение към техния труд, тъй като единствено културата може да възвисява духа български, да минава граници и територии и да остава през вековете.

Лека да й е пръстта на Татяна Лолова и да е безконечен смисълът на живота, който тя носеше и който ни завеща.

Поклон пред светлата й памет! "

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР