Снимка Булфото, архивОказва се, че почти всички подкрепят Борисов по

...
Снимка Булфото, архивОказва се, че почти всички подкрепят Борисов по
Коментари Харесай

Единствено ДПС застана срещу Борисов в конфликта със Северна Македония

Снимка Булфото, списък

Оказва се, че съвсем всички поддържат Борисов по случая със Северна Македания. Единствено Движение за права и свободи, от парламентарните и извънпарламентарни опозиционни партии, застава против дейностите на българското държавно управление по случая. Всички останали или поддържат дейностите на държавното управление на Бойко Борисов, или заобикалят да заемат позиция по тематиката, написа

Преди ден България блокира приемането на рамката за договаряния на Скопие за участие с Европейски Съюз. За приемане на преговорната рамка се изисква единогласие на страните членки на Европейски Съюз. Без нея договаряния за участие със страната претендент не могат да стартират.

България упорства в преговорната рамка да бъдат включени три условия пред Северна Македония. София желае езикът, на който приказват македонците, да бъде именуван „ формален език на Република Северна Македония “. Освен това желае като изискване пред участието на Северна Македония в Европейски Съюз да бъде сложено приемането на пътна карта за осъществяване на контракта за добросъседство с България от 2017 година Третото изискване на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не поддържа искания за признание на македонско малцинство в България. Тази позиция се пази обществено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ) и от вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов ( " Обединени патриоти ", ВМРО).

Само съгласно Движение за права и свободи България е трябвало да поддържа Северна Макденоя за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. “Не споделяме метода на реакция на българското държавно управление ”, разяснява за Свободна Европа националният представител и член на външната комисия в Народното събрание Хамид Хамид.

“Не можем да кажем, че при поддръжка на Северна Македония за участие, ще бъде изработен компромис с общата ни история и с българския език ”, сподели той.

Хамид сподели още, че сред България и Северна Македония има подписан контракт за добросъседство през 2017 година и той не би трябвало да бъде приравняван на Преспанския контракт сред Скопие и Атина, с който Македония смени името си на Северна Македония.

“С Преспанския контракт се поставя край (на разногласието за името - б.р.), разграничителна линия. Докато с нашия контракт ние слагаме ново начало, което трябваше да стартира и не следва да се прегледа като еднократен акт ”.

Позицията на държавното управление не оказва помощ нито на България, нито на Северна Макеодния. Потърпевши са и двете страни.

В Движение за права и свободи считат, че вярната позиция е била да се създаде пътна карта за осъществяване на контракта от 2017 година и по този начин да бъдат изчистени противоречивите въпроси сред двете страни. “Позицията на държавното управление не оказва помощ нито на България, нито на Северна Макеодния. Потърпевши са и двете страни и няма по какъв начин да обясим позицията си на Европейската комисия ”, сподели Хамид.

Според главната опозиционна партия в Народното събрание - Българска социалистическа партия, позицията на държавното управление е вярна.

“Решението, което ръководещите взеха с тази позиция, също е вярно ”, сподели пред Свободна Европа някогашният външен министър и народен представител от левицата Кристиян Вигенин.

По думите му обаче социалистите са обезпокоени, защото няма явен проект за деяние “какво ще прави България по-късно решение във връзка с страните от Европейски Съюз, във връзка с сътрудниците ни от Западните Балкани и съответно във връзка с Северна Македония ".

“Воля ” също поддържа държавната позиця. Лидерът на партията, която постоянно се солидаризира с ръководещите – Веселин Марешки, има и предложение:

“Имаме концепция да обединим България и Северна Македония. Така хем всичко ще си пристигна по местата, хем те автоматизирано ще станат членове на Европейския съюз ”, сподели Марешки.

Потърсени за коментар от извънпарламентарната коалиция " Демократична България " обясниха, че към момента работят по позицията си.

Евродепутатът от " Демократична България " Радан Кънев се разгласи срещу блокирането на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз още преди този момент да бъде реалност. На 5 ноември той разяснява във Facebook:

" Свидетели сме на рискова композиция от дипломатическа дилетантщина, избирателен популизъм и цялостна историческа и политическа безпросветност ".

Партията на Слави Трифонов " ИТН " отхвърли да дава отговор на журналистически въпроси. От там обясниха, че всичко, което има да се каже от тематиката, “господин Трифонов си е написал на статус във Facebook ”. На 3 ноември той е написал, че в случай че Северна Македония “не се съобрази със своите исторически български корени, ще съществува отвън Европейския съюз ”.

Потърсихме за коментар и придвижването " Изправи се.бг " на някогашния омбудсман Мая Манолова, която даде поръчка, че ще се яви на идващите парламентарни избори. Оттам обясниха, че специалист на групировката ще се свърже със Свободна Европа. До публицистичното привършване на текста това не се случи.

По време на съвещанието на Министерския съвет в сряда Бойко Борисов изрази страдание, че " в Скопие не са показали ангажираност ".

„ Нашата позиция не е позиция напук или позиция да спрем нашите най-близки другари “, сподели Борисов. По думите му българската позиция е кардинална и " отразява упованията на всички български жители ", заяви Правителствената осведомителна работа.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР