Снимка Булфото, архивФранция ще започне кампания за премахване на смъртното

...
Снимка Булфото, архивФранция ще започне кампания за премахване на смъртното
Коментари Харесай

Макрон: Франция ще работи за отмяна на смъртното наказание в цял свят

Снимка Булфото, списък

Франция ще стартира акция за унищожаване на смъртното наказване в целия свят в границите на идното си председателство на Европейския съюз, разгласи президентът на страната Еманюел Макрон, представен от Ройтерс, съобщи

В Париж ще бъде извършена конференция с групи на гражданското общество от страни, където смъртното наказване се употребява или е замразено, съобщи Макрон в тирада във връзка 40-та годишнина от премахването на смъртното наказване във Франция.
 
Франция, която ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през първото полугодие на 2022 година, ще работи с останалите страни членки и за резолюция на Организация на обединените нации, изискваща страните да рапортуват всяка година броя на издадените смъртни присъди и на осъществените изтезания, добави Макрон.

Френският президент приказва в наличието на Робер Бадентер, правосъден министър по времето на починалия президент Франсоа Митеран, който прокара анулацията на смъртното наказване във френския парламент през 1981 година

Така Франция стана 35-та страна в света, която отстранява смъртната присъда. Последвалите отменяния или мораториуми по-късно значат, че множеството страни към този момент не употребяват смъртно наказване, макар че доста огромни страни, в това число Китай, Иран и Съединени американски щати го резервират.

Френската общност остава мощно разграничена по въпроса, демонстрират публични допитвания. Десният анализатор Ерик Земур, който се включи в конкуренцията за президентските избори следващата година, съобщи, че по принцип поддържа смъртното наказване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР