Снимка Булфото, архивБогдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

...
Снимка Булфото, архивБогдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата
Коментари Харесай

Директор на Изпълнителната агенция по лекарствата: При смущаващи симптоми след ваксина търсете лекар

Снимка Булфото, списък

Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите обясни по време на постоянния брифинг на Националния действен щаб съобщи, че Европейската организация по медикаментите е предоставила данни от разбор, осъществен по сигнал за доста редки случаи на тромбози след имунизация с AstraZeneca. Те са свързани с невисок брой на тромбоцити. Това са извънредно редки лекарствени реакции при използването на Оксфордската ваксина ", изясни той, представен от. 

" Има две характерни положения, които са разпознати - тромбоза на мозъчен венозен синус, а другото е при вена, която се намира в коремната област. Честотата е изключителна ниска, към 3 на един милион имунизирани лица ", сподели Кирилов.

И изброи признаците, при които имунизираните с AstraZeneca, следва да се извърнат към доктор.

" Ако лице, при което е приложена имунизацията, има признаци като главоболие, зной, отичане на краката или размазано виждане, наложително би трябвало да се съветва с здравно лице ", безапелационен е Кирилов, добавяйки, че изследванията в тази тенденция ще продължат.

По думите му съгласно ЕМА съотношението полза-риск на имунизацията е позитивно и тя може да бъде прилагана.

Експертите от ЕМА не предлагат характерна профилактика, в случай че към този момент имате сложена такава ваксина. " Трябва да се следят за тези признаци имунизираните лица и, в случай че те са налични, да бъде потърсена здравна помощ ", сподели той.

" Ваксината " АстраЗенека " би трябвало да се ползва с нараснало внимание на дами под 60-годишна възраст. Всеки доктор в страната знае какви са рисковите фактори за тромбоза и не би трябвало да ползва този артикул в тази възрастова група, в случай че те са налични ", изясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Продължават предварителните прегледи на " Новавакс ", " Кюрвак " и съветската ваксина. В момента към момента се правят оценка предклиничните данни, сподели още Богдан Кирилов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР